dimecres, 16 de maig del 2012

Sushi

Ja sé que molts de vosaltres al final m'agafareu mania, perquè és la segona recepta (si no m'he descomptat i abans ja us havia ensenyat alguna altra) en la que faig servir menjar cru, en aquest cas peix. Però això no us ha d'espantar, ja que el sushi no se centra única i exclusivament en peix cru, es pot fer sushi (qualsevol de les seves variants, nori-maki, futo-maki, california rolls...) sense necessitat de fer servir peix cru, i si m'apureu, sense ni tan sols fer servir peix! Podeu fer servir l'ingredient que més us agradi, desde un peix (cuit o cru), passant per verdures, fins a una truita, les possibilitats són molt variades.

Ingredients:

- 300grs. d'arròs per sushi
- fulles d'alga nori
- surimi (palets de cranc), salmó
- vinagre per sushi
- wasabi
- salsa de soja

Preparació:

L'arros per fer sushi el podeu trobar a molts supermercats, i si no el trobeu, podeu fer servir perfectament qualsevol arros de gra rodó, però probablement el temps de cocció variarà, i no qe manera de coure'l serà un pel diferent. El més important és la quantitat d'aigua que es fa servir per fer l'arròs, ja que la proporció habitual és el mateix pes en aigua que arròs.

A una olla que es pugui tapar, posem els 300grs. d'arròs amb 300grs. d'aigua, i ho posem a foc fins que comenci a bullir. Un cop l'aigua bulli, passats dos minuts baixem el foc al mínim i ho mantenim al foc fins que hagi absorvit tota l'aigua (uns deu minuts, potser menys). Mai destapem l'olla, tot aquest procés és amb l'olla tapada. Quan l'aigua s'hagi consumit, retirem del foc, retirem la tapa, i ho deixem reposar perquè refredi.
Canviem de recipient, i si podem, posarem l'arròs a un bol de fusta (si voleu ser 'pros', us heu de comprar un hangiri), i anem afegint al nostre arròs el vinagre per sushi, un bon rajolí (bueno, aquí cal dir que la proporció ideal són 150ml. de vinagre per cada quilo d'arròs, així que feu números). Important que el recipient no sigui metàlic, ja que el que pretenem és refredar l'arròs. Us recomano que aneu afegint el vinagre a mesura que l'arròs el vagi absorvint, i ho aneu tastant fins aconseguir el gust característic de l'arròs de sushi. Podríeu preparar vosaltres mateixos el vinagre de sushi, però és una mica follon, i és més pràctic comprar-ho fet. Es diu sushizu, per si aneu a un supermercat oriental i ho voelu demanar, acabareu abans. 
Per barrejar el vinagre amb l'arròs, és recomenable fer servir una cullera/espàtula de fusta, fent els moviments com si estiguessim 'conreant un camp'. Així és com se suposa que es prepara un bon arròs, amb moviments d'esquerra a dreta i de dalt a baix.

Mentres l'arròs acaba de refredar-se, preparem el farcit del sushi. En aquest cas he triat els típics palets de cranc, que no hem de res amb ells, i salmó. Amb el salmó farem talls allargats, tant quadrats com poguem, de més o menys mig centímetre de costat. Si podem, el tall de salmó ha de ser sencer, per què el nostre sushi sigui més maco. Sempre si podem, clar.

I ja estem preparats per enrotllar el sushi. En aquest cas he fet la variant de sushi makisushi (o sushi enrotllat), i dintre d'aquesta variant, futomaki (rotllo gran), que es fa amb tota l'alga nori sencera. Si volguessim fer hosomaki, o rotllos petits, faríem servir la meitat de l'alga.

Disposem a una estoreta de bambú la fulla d'alga nori amb la part brillant per fora. Estenem l'arròs per sobre de tota l'alga, deixant només sense cobrir el costat que queda més lluny de nosaltres, aproximadament un dit lliure. El gruix d'arròs ha de ser de mig dit, més o menys.
Ens untem un dit amb wasabi, i recorrem la superfície del peix, per donar-li el punt picant (que no es nota, paraula) que volem, i el posem a sobre de l'arròs, al llarg, centrat però més a prop de nosaltres que no pas al mig. I ara ve la feina de manualitat. Amb l'ajuda de l'estora de bambú, des de la nostra posició i en direcció al costat que hem deixat lliure d'arròs, enrotllem l'alga nori, anant presionant amb força a mesura que anem enrotllant. I ja està, no hem de fer res més, desenrotllar l'estoreta de bambú i tallar el nostre maki per presentar-lo.
La millor opció per tallar-lo a parts iguals és fer un tall a la meitat del rotllo (el ganivet ben esmolat i humitejat), posar les dues meitats juntes, i repetir el procés fins que tinguem les nostres porcions.

Ho presentem a una safata, acompanyat de salsa de soja i un pèsol de wasabi perquè la gent se serveixi al gust, i a gaudir de la gastronomia nipona.