dimarts, 26 de febrer del 2013

Croque Monsieur

Tot i tenir aquest nom tan glamurós i tan francés  la Croque Monsieur en la seva variant més simple, no deixa de ser un biquini que es fa al forn o a la planxa amb formatge ratllat per sobre, quedant gratinat. Com és evident, té origen francés, però no se sap amb exactitud d'on prové el nom d'aquest plat.
També existeix la seva versió femenina, la Croque Madame, en la que es posa un ou ferrat a sobre del biquini. Avui, però, farem una versió més elaborada, amb una beixamel, el seu formatge ratllat, i gratinada al forn.

Ingredients:

Per a la Croque Monsieur (4 racions):
- 8 llesques de pa de motlle
- 8 rodanxes de pernil dolç
- 8 rodanxes de formatge (el que més us agradi, però que fongui fàcil)

Per a la beixamel
- 25grs. de mantega
- una cullerada sopera de farina
- llet
- sal, pebre i nou moscada

- formatge ratllat per gratinar

Preparació:

A una safata de forn fonda, disposem, en aquest ordre, els següents ingredients, per muntar les quatre croques monsieurs:
Pa de motlle, formatge, pernil dolç, formatge, pernil dolç, pa de motlle.
I reservem mentre preparem la beixamel.

A una paella fonem la mantega, i quan comenci a fer bombolles, afegim la farina i la fregim, literalment. En el moment que tota la farina hagi agafat el color de la mantega, anem afegint la llet per tongades, a poc a poc, i cada cop que afegim una mica de let (de mig got en mig got, més o menys), removem sense parar fins que la barreja de farina i mantega hagi absorbit tota la llet. Repetirem aquest pas fins que obtinguem una beixamel amb la consistència que ens agradi. A mi per les Croques (i en general) m'agrada més aviat espesa, però això va a gustos. Si voleu poca quantitat i densa, augmenteu la quantitat de farina a cullerada i mitja, dues cullerades. I tampoc us passeu amb la farina, que no volem que tingui gustos que no toquen. Amb una mica de pràctica de seguida veureu quines són les quantitats bones per la beixamel que més us agradi. No us oblideu de rectificar de sal i pebre, i afegir també un polsim de nou moscada, que sinó us quedarà una beixamel més aviat dolça. Això ho farem quan la beixamel estigui gairebé al punt que volem. 

Ara és un bon moment per encendre el forn, a dalt i a baix, a 180ºC.

Un cop tinguem la beixamel feta, l'aboquem sobre les Croques, cobrint-les totes quatre, i li tirem formatge ratllat per sobre. Fiquem la safata al forn a mitja alçada, fins que el formatge quedi gratinat.

A gaudir del dimarts de clàssic!

P.D.: Espero que em disculpeu per les fotos, no n'estic molt satisfet, i és que quan el menjar no vol, no hi ha qui li faci una foto en condicions...