dijous, 21 de març del 2013

Bunyols de Quaresma

Aquesta recepta s'ha fet esperar molt... ja feia temps que tenia pendent de publicar-la, però és d'aquelles coses que mai saps ben bé perquè, s'eternitza i mai arriba el moment... fins avui!

A més, és una recepta que li 'devia' a una amiga, i que ja va sent hora que li faci arribar. Ho sento Laia, ha costat però al final ja la tens per aquí!!

Tenint en compte les dates que estem, molts blocs publiquen la seva recepta de bunyols, i se m'estava fent difícil triar entre una de les que he vist últimament, i la que he fet sempre.

I al final m'he decidit per la 'meva', si es pot dir així. Penso que és una recepta ideal per iniciar-se, i després de fer-la, em vaig adonar que és perfecte per a intolerants a la lactosa, ja que no porta llet. Casualitats de la vida... però anem amb la recepta!

Ingredients (per una bona safata de bunyols):

- 250ml. d'aigua
- 25grs. de mantega
- 1 pessic de sal
- 1 cullerada de postre de sucre
- 125grs. de farina de rebosteria
- 3 ous mitjans
- la pell d'una llimona (sense la part blanca, 1/2 llimona si és gran)

sucre i canyella per arrebossar

Preparació:

Primer de tot, com podeu veure, és una recepta molt bàsica, no porta llet, no porta llevat, porta poc sucre... ja que la dolçor li donareu amb l'arrebossat de sucre i canyella.

I ara comencem: posem tots els ingredients excepte la farina i els ous a un pot a escalfar fins que l'aigua comenci a bullir.

Quan ja tinguem l'aigua bullint, amb la mantega ja desfeta, apaguem i retirem del foc. Retirem la pell de la llimona, i aboquem la farina de cop. Amb l'ajuda d'un batedor de ma, barregem tots els ingredients amb energia. Veurem que ho tenim tot ben barrejat perquè la massa no s'enganxa a les parets del pot.

Ara ho deixarem refredar una mica, no ha d'estar freda, simplement que hagi baixat la temperatura. Amb cinc minuts ja en tenim prou. 

Un cop hagi baixat la temperatura, un a un incorporarem els ous, i no incorporarem el següent fins que l'anterior no s'hagi 'absorbit' per la massa.

I ara ja arriba el moment de fregir-los. A una paella escalfem abundant oli (o una fregidora, si us és més còmode), a uns 140ºC aproximadament, no ens interessa que s'escalfi molt més, ja que sinó se'ns cremarien per fora i quedarien crus per dintre, i anem posant boletes de massa a fregir. Vigileu que he dit boletes, i vull dir boletes, del tamany d'una avellana, de més no, ja que heu de tenir en compte que en contacte amb l'oli s'inflaran i pujaran el volum considerablement. Tampoc poseu molts bunyols de cop ja que baixarà la temperatura de l'oli i aleshores quedaran greixosos.

En el moment que ja s'hagin inflat i agafat color, els anem retirant del foc i els anem deixant a una safata amb paper de cuina per treure'ls-hi l'excès d'oli que puguin tenir, i abans no hagin refredat, els passem per un plat on tenim preparada una barreja de sucre amb una mica de canyella, per arrebossar-los generosament.

I a menjar-los!!

P.D.: Com us he dit, hi ha moltíssimes versions... la de Tapa't de tapes (aquests són brunyols, que consti!), la de Cocinando con Neus, la de Dolorss, la de Ma petite boulangerie, la de Dulces Bocados... ja veieu que teniu on triar, i si encara no en teniu prou, a Memòries d'una cuinera teniu versions per donar i vendre, dolces i salades!