dimarts, 26 de març del 2013

Tagliatelle nero di seppia

Avui vinc amb una recepta que té dues parts: la primera és la de preparar la pasta fresca, per aquells que s'animin a fer-la, clar, i la segona, el plat en si, que no té gaire misteri, ja veureu. De fet, el gruix de la recepta és la primera part, fer la pasta, ja que finalment m'he comprat una màquina de fer pasta, i d'alguna manera s'havia d'estrenar... 
I no és per fer publicitat, però l'he comprada al Lidl, per poc menys de 20€, i va de fàbula. De fet, diria que li van bé els accessoris de la màquina de la marca Ibili, i si és així, l'accessori de raviollis caurà en breu, i anireu trobant més receptes!
Posem-nos en marxa!

Ingredients:

Per la pasta
- 100grs. farina blanca
- 1 ou
- un pessic de sal
- 6grs. de tinta de calamar aprox.

Per la recepta
- Tagliatelle nero di seppia
- cues de gambes
- all
- bitxo

Preparació:

Penso que amb aquestes quantitats dona per dos plats de pasta ben bons, si voleu fer-ne més quantitat, la proporció sempre és 1 ou per cada 100 grams de farina, així que ja ho teniu.
Ja us vaig explicar a una recepta anterior com es preparava la pasta fresca, però avui seré repetitiu i ho tornaré a explicar, aquest cop amb el procés de la màquina: a un bol gran posem la farina, amb la que formarem un volcà, i al mig abocarem l'ou lleugerament batut amb la sal, i comencem a amassar amb la força de les nostres mans, fins a obtenir una bola de massa llissa i sense grumolls. Tingueu paciència que costarà una mica, penseu que és una massa molt seca. Quan la tinguem llesta, la deixarem descansar cinc minuts.

Passats aquests cinc minuts, toca fer braços un altre cop: posem al bol on tenim la massa la tinta de calamar, i amassem fins que tota la massa ens quedi del color negre uniforme que volem. I si no us convenç la pasta de color negre, us salteu aquest pas, i tots tan contents.

Amb la massa ja tota negra, la deixem reposar mitja horeta, per tal que agafi cos. I aprofitem per rentar-nos les mans, que ens hauran quedat molt maques després de trastejar amb la tinta...

Després d'aquest repòs, fem unes tres o quatre porcions amb la massa, i amb el corró ho aplanem, de manera que ens sigui més fàcil passar-ho per la màquina. I ja toca estrenar la màquina!

Comencem amb el gruix més gran (en el meu cas el número set), i anem fent passar la pasta per la màquina 3 o 4 cops, abans de canviar el gruix, fins arribar al gruix que més us agradi. Jo en aquest cas em vaig quedar en el número tres.

Ara amb la massa del gruix que ens interessa, acoplem l'accessori per fer tagliatelles, i anem passant la massa, que ens quedarà tallada perfecta, com si fos de professional.

Hem d'anar amb compte amb la massa un cop tallada, l'estendrem a un drap de cuina, separada entre si cada tagliatelle, perquè no s'enganxin. Aquesta fase és la més laboriosa, però és el que hi ha!

Quan tinguem tota la pasta preparada, i estesa i separada, la deixarem assecar una hora. Uns minuts abans no s'acabi aquesta hora, posarem abundant aigua amb sal a bullir.

I per bullir la pasta, el millor és fer-ho per tandes si heu fet molta quantitat, ja que si la feu tota de cop, encara que sembli impossible, la temperatura de l'aigua baixarà, i a més correu el perill que la pasta se us quedi enganxada. El temps de cocció són uns cinc minuts, més no, i tot dependrà també del gruix que hagueu deixat a la pasta. Si heu deixat els tagliatelle del gruix d'un entrecot, ja podeu anar sumant minuts...

Ara que després de tota aquesta parrafada tenim els nostres tagliatelle preparats, és moment de finalitzar el plat: a una paella amb una mica d'oli saltegem els alls laminats amb el el bitxo, les cues de gambes prèviament pelades, i quan ho tinguem tot ben rossadet, afegim la pasta, saltejant-la amb la resta d'ingredients.

Ja heu vist que la segona fase era molt més ràpida i fàcil que la primera, eh?

I a menjar! Si us animeu, un toc d'oli picant, li aniria perfecte (per mi, és clar...)