dimarts, 18 de juny del 2013

Croquetes de xoriço

Després de la recepta de croquetes de pernil del chef Chicote de la setmana passada, i amb una setmana mogudeta, en la que amb sort vaig poder ensenyar-vos aquelles croquetes, avui torno amb una altra tongada de croquetes, aquest cop,  xoriço.

N'he fet ja unes quantes receptes de croquetes al bloc, les quals ja havia fet abans, i he anat repetint-les a casa, però de xoriço no n'havia fet mai, i ja feia temps que tenia ganes!

Va ser quan les vaig veure al meravellòs bloc de la Clara, i al cap de poc la seva versió en thermomix al no menys fantàstic bloc de la Neus, que vaig dir que era el meu moment. Les quantitats varien una mica de les seves versions homònimes, i la manera de fer-les és 'invenció' meva, si és que es pot dir que m'ho hagi pogut inventar jo, perquè segur que aquesta manera de fer les croquetes de xoriço segur que ja existia abans.

Però deixem-nos ja de rotllos, i anem amb la recepta.


Ingredients:

- 150grs. xoriço ibèric
- 50grs. de mantega
- 60grs. de farina de rebosteria
- 400grs. de llet
- sal i pebre
- ou, farina i pa ratllat per arrebossar


Preparació:

Amb la picadora, o a ma amb l'ajuda d'un ganivet, piquem a trossets petits el xoriço.

Posem a escalfar la llet, i quan estigui a punt d'ebullició, incorporem el xoriço, fins que comenci a bullir, que ho retirarem del foc i ho reservarem, tal qual.

A una paella, escalfem la mantega, i quan aquesta hagi fos i comenci a fer bombolletes (senyal que ja està calenta), afegim la farina, que courem durant uns minuts, per fer que lligui amb la mantega, i sobretot, que no quedi crua i les croquetes tinguin gust a farina.

Un cop tinguem la farina cuita, anem afegim la llet que teníem reservada amb el xoriço, en tres tandes, removent bé entre tanda i tanda per tal que la farina i la llet lliguin bé, i puguem obtenir la beixamel que volem. Aquí us faig un apunt tonto, però molt pràctic... a més farina, més consistent la massa, i més fàcil de treballar, i a més llet (o menys farina, com ho vulgueu veure), més melosa surtirà la croqueta i en conseqüència més difícil de manipular, i més delicada serà.

Havent afegit les tres tandes de llet, en el moment que tota la llet hagi quedat integrada a la massa, retirem del foc, i reservem unes hores a la nevera que la massa es refredi.

Passat aquest temps, anem formant boletes de massa, que arrebossem en aquest ordre: farin, ou i pa ratllat, i a mesura que anem tenint croquetes arrebossades, les anem fregint en abundant oli calent, perquè quedin cruixent per fora, i meloses per dins...

I a menjar!! Per aquestes quantitats surten unes 30 boles de croquetes (també els ho donat forma de bola, però podeu fer-les de la forma que vulgueu i la massa es deixi...), així que les que no us menjeu, a congelar!!




P.D.: És poc probable que aquesta setmana us pugui presentar les receptes de les diferents coques que faré per Sant Joan... aniré una mica tard, però si us animeu, segur que les podeu preparar per Sant Pere, que també es menja coca. I que es poden menjar tot l'any, no és necessari que sigui la nit màgica, no?!!