dimarts, 2 de juliol del 2013

Pa de tinta de calamar

Avui, de nou, un altre pa, i aquest cop, repetim, més o menys, ja que igual que el pa de quètxup, aquesta recepta està extreta del vídeo que la MJ va fer amb en Daniel Jordà en un dels seus MJ Cooking Show, i que si recordeu, feien tres pans diferents. A la vegada, la recepta està al llibre del Daniel, però com jo encara no tinc el llibre, haig de proveïr-me d'internet!

He fet la versió de pa negre, fet amb tinta de calamar, acompanyat amb una hamburguesa de rap, que, per mi, li va ideal.

I si algú patia que amb les calors deixaria de fer pa, que no s'amoïni que seguirem fent-ne, malgrat l'estiu!

Ingredients:

- 500grs. farina de força
- 80grs. sucre
- 12grs. sal
- 100grs. mantega
- 200grs. de llet
- 30grs. llevat fresc
- 10grs. tinta de calamar
- sèsam


Preparació:

A un bol gran, posem tots els ingredients excepte la tinta i el sèsam, i fem un amassat suau. No es tracta de barallar-se amb la massa, sinó de que tots els ingredients s'integrin i queden ben barrejats.

Després d'aquest amassat, aboquem la barreja a la taula de treball, que prèviament hem untat amb oli (una película d'oli, no es tracta de quedar d'oli fins les orelles), i farem un plegat. El plegat consisteix en estirar lleugerament la massa, agafar els extrems dret i esquerre amb les respectives mans, i plegar la massa com si d'un drap o llençol es tractés. Seguidament ho enrotllem sobre si mateix donant tensió a la massa i deixant-lo en forma de bola, i el deixem reposar durant deu minuts.

Quan passin aquests 10 minuts, passem la massa al bol, incorporem la tinta de calamar, i tornem a amassar lleugerament, fins que el color s'hagi integrat, i repetim el pas del plegat a la superfície de treball. De nou, 10 minuts més de repòs.

Fem ara un tercer plegat després del segon repòs, i ara? un altre repòs de deu minuts, com no!

Sabeu? Ara farem un quart i últim plegat, i deixarem reposar 90 minuts, fins que aproximadament hagin doblat el seu volum.

Per fi, toca començar a formar els panets. Fem boles d'uns 20-25grs. (jo les vaig fer de 30grs. més o menys, no hem de ser tiquismiquis), i les arrebossem amb el sèsam. Per fer-ho, amb un polvoritzador mullem la superfície dels panets, i els passem pel sèsam. Els anem deixant a la safata de forn on els courem. I no us ho creureu, però ara toca un nou repòs de 60 minuts, que doblin el volum novament. Aquest cop, el repòs l'han de fer tapats.

Preescalfem el forn a 220ºC, tornem a polvoritzar els panets una mica, i al forn a mitja alçada durant uns 6 minuts aproximadament, baixant la temperatura a 200ºC. Hem de vigilar que de seguida es fan, i se'ns poden cremar, cosa que no veurem perquè evidentment, són negres...

Per menjar-los he fet unes hamburgueses de rap, acompanyades d'uns brots i una maionesa de wasabi.

Va que avui és dimarts, i és la final de MasterChef!!