dijous, 5 de juny del 2014

Pain brié

Un nou final de mes, i un nou repte de les noies de Bake the World! Això hauria d'haver sigut la presentació d'aquesta recetpa, si l'hagués publicat a temps, però com veieu, vaig molt tard, tant, que fins i tot he deixat de publicar el dimecres, el dia que acostumo a publicar... però com diuen que mai és tard, aquí arriba la meva participació al repte!

Aquest cop hem viatjat d'Italia a França, per realitzar un pa de la zona de Normandia, el pain brié.
Es tracta d'un pa molt dens, tal i com ens avançaven en la proposta. A mi em recorda als pans que menjava tant a Salamanca com al poble de la meva avia, perdut ala província de Ciudad Real, quan era petit, contundents, densos, però molt bons.

He seguit la recepta de Richard Bertinet que explica tant bé Circe al seu bloc Un pedazo de pan, que segueixo desde fa molt temps, i una molt bona referència per als que ens agrada fer pa.

No us entretinc més, anem a per la recepta.... això si, prepareu els braços!

Ingredients:

Per al preferment:
- 500gr. de farina de pa
- 350gr. d'aigua
- 10gr. de llevat fresc o 3,5gr. de llevat sec
- 10gr. de sal

Per la massa:
- el preferment
- 250gr. de farina de pa
- 50gr. d'aigua
- 10gr. de llevat fresc o 3,5gr. de llevat sec
- 5gr. de sal
- 50gr. de mantega

Preparació:

El primer de tot és preparar el preferment, pastant bé tots els ingredients fins obtenir una massa satinada. Aquest preferment el deixarem reposar entre 2 i 4 hores. En el meu cas va estar fermentant 3,5 hores.

Passada l'estona de fermentació, a un bol on tindrem la farina, afegirem el preferment a trossos, i seguidament l'aigua, la sal, el llevat disolt en una mica d'aigua, i la mantega a temperatura ambient.

I ara és quan toca fer braços si ho voleu fer a ma, com vaig fer jo. Com es tracta d'una massa amb poca aigua, el pastat ha de ser enèrgic, i si ho feu amb màquina, tingueu en compte que depenent de la màquina que tingueu per pastar, li costarà una mica.

Un cop haguem aconseguit pastar la massa, la deixarem en repòs uns 10 minuts.

Després del repòs, amb un corró estirarem la massa a la superfície de treball. Segons Circe, això es fa per augmentar la densitat de la massa. S'ha d'estirar fins a obtenir (paraules textuals) una llengua llarga de més de mig metre. Seguidament la pleguem en tres, i la girem 90º per tornar a estirar.

Aquest procés d'estirar i plegar l'hem de fer unes 12 vegades, deixant-la reposar durant 5 minuts cada 3-4 plecs.

Enrotllem la massa obtinguda després de l'última estirada, i la deixem reposdar 30 minuts, més no, que no interessa que fermenti més del necessari.

Dividim la massa en tres, i les tornem a estirar com abans. Hem de vigilar de no afegir farina, ni tant sols al corró, per afavorir que els pans segellin correctament. Enrotllem les masses donant-les tensió i segellant les puntes.

Ara és moment del grenyat, molt típic d'aquest pa, amb un grenyat central i dos més curts a banda i banda del central, i de deixar reposar els pans durant 45 minuts, coberts amb un drap humit, i anirem preescalfant el forn a 220ºC.

Enfornem durant 30 minuts, els primers 15 amb vapor, i els altres 15 ja sense. Aquí haig de dir-vos que vaig cometre un error. Vaig assumir que serien 30 minuts clavats, però amb 25 al meu forn ja haurien estat. Vaig adonar-me tard, i per això us els porto amb una crosta més torrada del que a casa ens acostuma a agradar!

Deixem refredar sobre una reixeta, i a gaudir!! Paraula que el proper repte Bake the World anirà a temps! I no us oblideu de visitar els altres participants al repte!

Bon final de setmana!!