dijous, 29 de gener del 2015

Pa de soda

No us ha passat mai estar alguna temporada on teniu la sensació d'estar en perill? Ara us semblaré una mica paranoide, però quan us ho expliqui entendreu perquè ho dic.

En el meu trajecte d'anar a portar i anar a recollir al mini a la guarderia, tot i ser cinc minuts i escaig de trajecte caminant, haig de creuar tres semàfors, depenent del trajecte que faci. Doncs bé, en qüestió de dues setmanes aproximadament, he estat a punt de ser atropellat quatre cops!! Des de cotxes que se saltaven el semàfor quan estava acabat de canviar a vermell, fins als conductors que ni tan sols estaven mirant la carretera, sinó el seu preciòs mega mòbil mentres escrivien un missatge. Si senyores i senyors, no és que estiguessin parlant per telèfon, que ja té delicte, és que estaven whatsapeant (o com s'escrigui!)!!!

A part que durant les dues setmanes que m'ha passat això m'he sentit qual Cary Grant a 'Perseguit per la mort' (traducció al català de 'Con la muerte en los talones'...), m'he plantejat seriosament implantar la pena de mort al país. Si, segur que considereu que estic exagerant, però quan has de fer-te enrera en un semàfor que està en verd pels vianants, enretirar el més ràpid possible el cotxet del mini perquè no te l'embesteixin, i a sobre comprovar que el conductor no només no s'ha adonat que se l'ha passat en vermell, sinó que ni t'ha vist, fa que pensar, i molt.

A vosaltres us ha passat mai res semblant? Llàstima que no hi hagi un Hitchcock a la meva vida, li suggeriria una seqüela, canviant l'escena de l'avioneta per una camioneta...

Bé, després d'aquestes aventures peliculeres que esperon no es repeteixin, us porto un pa d'allò més senzill i ràpid de fer, un pa de soda, del llibre 'Pan Casero', del gran gurú del pa Iban Yarza. Un pèl diferent al conegut pa de soda irlandès, però que us encantarà, ja que no necessita grans (ni petits) esforços, i el resultat és espectacular.

Ingredients:

- 245gr. de farina integral de blat
- 105gr. de farina panificable
- 3 culleradetes de postre de llevat químic (Royal)
- 280-300gr. d'aigua (dependrà de la farina)
- 35gr. de mel
- 7gr. de sal

Preparació:

Com és un pa que no necessita llevats ni fermentacions prèvies, el primer que farem serà encendre el forn a 220ºC.

A un bol, barregem tots els ingredients amb la ma, fins a obtenir, com diu textualment l'Iban al llibre, una textura de fang.

Aboquem la barreja a un motllo de plum cake prèviament engreixat i enfarinat, empolsinem bé de farina la superfície del pa i directe al forn a mitja alçada durant 40 minuts a mitja alçada, i si veieu que comença a quedar molt daurat, el podem tapar amb paper d'alumini. Jo quan portava 30 minuts ho vaig haver de fer. Passat el temps de forn, l'enretirarem i el desmotllarem.

És un pa que no necessita humitat al forn, ni condicions especials, ni res de res que ens pugui complicar l'existència, només paciència per tal que refredi un cop surti del forn.

Un pa amb un suau regust dolç, que si voleu us ho podeu estalviar no posant-li la mel, o posant-li alguna mel o sirop que no sigui molt endolcidor.




Recordeu que avui és dijous, farem una nova cata de vi a la nostra bodega particular... últimament estem tastant molts blancs!