dimecres, 18 de març del 2015

Berlineses

Bones, com anem? Jo una mica perdut, ho sé, però ja us vaig dir que la setmana passada ha estat molt liada, se'ns han juntat metges (res greu, simples revisions rutinàries), fer seguiment de coses pendents del casament, acabar de tancar el viatge... com veieu, liats però per un bon motiu. I avui tornem a la càrrega!

Però abans... us paren gaire sovint en controls d'alcoholemia o drogo-test, que li diuen ara? I quan viatgeu en tren/metro/tram, us paren gaire els revisors? A mi, massa sovint!

Us ho asseguro, pràcticament cada control d'alcoholemia que em trobo, em fan bufar... i no us podeu imaginar la de vegades que m'han demanat el bitllet viatjant en transport públic!
Una vegada, després que durant una setmana el mateix vigilant em demanés el bitllet quatre dies seguits, li vaig preguntar si és que feia cara de delinqüent, perquè me'l demanava a mi sempre. La seva resposta va ser que el que feien era un control rutinari aleatori, i que era pura casualitat. Curiosament, i casualment, de manera aletòria em tocava cada dia a mi... deu ser que la meva cara convida a pensar que puc fer malifetes. Reconec que a gairebé qualsevol joc de taula faig trampes, i no per guanyar (no guanyo mai, faci trampes o no), sinó per fer més divertit el joc, paraula! Ah! I per molt que intenteu comprovar si faig trampes o no, no ho aconseguireu, us ho asseguro. Però d'això a que et prenguin per un quebrantador de la llei... només em falta que algun dia em parin per anar a participar a una roda de reconeixement! Segur que amb la sort que tinc, el testimoni s'equivoca i em senyala a mi (em sembla que veig masses pelis i sèries de policíaques...)!

I ara anem a per la recepta, us sembla? Unes berlineses, o berlines, segons on consulteu, que són un petit mos deliciós, i que us puc assegurar que quan tasteu una, repetireu!

Ingredients (per 12 berlineses 'hermoses'):

Per les berlineses
- 125gr. de llet
- 15gr. de llevat fresc, o 5gr. de llevat sec
- 60gr. de sucre
- 35gr. de mantega
- 1 ou
- 300gr. de farina de força
- 1 pessic de sal
- oli d'oliva (per fregir-les)

Per al farcit
- crema de cacau a discreció (opcional obligatori)

Per arrebossar
- sucre

Preparació:

Abans de començar, com veieu, us he indicat ingredient per al farcit. Això, podeu no fer-ho, però us recomano que les farciu, guanyaran molt!

Escalfem la llet, fins a tenir-la tèbia, i afegim el llevat per desfer-lo amb la llet. Incorporem el sucre, la mantega (a temperatura ambient) i l'ou, i barregem.

Seguidament afegim la farina i la sal, i pastem, fins aconseguir una bola de massa llisa i un pel enganxifosa, que deixarem reposar tapada amb un drap durant almenys una hora, que hagi augmentat el volum considerablement (no és necessari que doblin el volum).

Després d'aquest repòs, desgasifiquem una mica la massa, i la pastem una mica (lleugerament). La deixem reposar entre cinc i deu minuts (més no és recomenable) i amb un corrò, l'estirem fins a obtenir un gruix de 2-3 cm. més o menys. Amb un tallapastes de 6cm. tallem porcions rodones de massa, que anirem deixant a una safata que haurem untat prèviament amb una mica d'oli.

Deixem resposar durant unes dues hores aproximadament. Els temps de repòs són orientatius, tingueu en compte sempre la temperatura del lloc on estan reposant. Si és un lloc fred, el repòs haurà de ser més llarg, i si fa calor, s'escurçarà. La meva cuina no és excessivament freda, però tenint en compte que aquests dies no ens acompanya gaire el sol, van estar dues hores reposant, fins a augmentar el volum gairebé el doble del seu tamany).

Ara és el moment de fregir-les: a un pot que sigui una mica fondo, escalfem una bona quantitat d'oli, a temperatura mitja, i les fregim de poques en poques, per tal que l'oli no perdi temperatura. Només ens caldran un parell de minuts com a molt per cada una. De seguida veureu que agafem color i s'inflen. Les anem passant per un plat amb paper de cuina per absorvir el possible excès d'oli, i les arrebossem en sucre immediatament.

Finalment, amb una màniga pastissera i de boca petitat, les farcim de crema de xocolata, o de melmelada, el que més us agradi, i a gaudir!

Feliç setmana!!

P.D.: La recepta és per 12 berlineses grandetes. Jo les vaig fer més petites per tenir més quantitat, però els temps de repòs són iguals, l'únic que heu de controlar més és el fregit, ja que en haver fet boletes, el temps de fregir-les és més curt encara.