dimecres, 25 de març del 2015

Croquetes de pop a la brasa

Heu tingut moltes feines en la vostra vida laboral? Els que treballeu o heu treballat, vull dir. Soc conscient que hi haurà gent que em llegeix que no ha tingut mai la necessitat de treballar, cosa que trobo fantàstic i admirable, però... els que heu treballat, de quantes coses ho heu fet?

No fa gaire em va arribar a casa la típica carta de la Seguretat Social, on t'informen de la teva vida laboral, i a més de 'plantejar-me' la meva feina actual, vaig trobar curiosa la diversitat de feines realitzades.

Per un lloc em vaig plantejar la meva feina, en el sentit estricte de la relació que tenia amb el que he estudiat. Soc llicenciat en Matemàtiques, tinc un màster en Pedagogia, i treballo com a analista informàtic... que resulta ser una de les sortides més comunes entre els matemàtics. Aquesta, i la docència. Tot i poder dedicar-me, i ser una cosa que m'agrada, no m'he vist mai entre alumnes impartint classes, m'ha cridat més sempre la programació (però tampoc em veig amb 50 anys continuant amb la feina que desenvolupo actualment... ja veurem on acabo!). És ben curiòs com a vegades allò en el que treballem no té cap relació amb el que hem estudiat. En el cas dels matemàtics la teoria diu que la informàtica és una bona sortida, perquè tenim una alta capacitat per analitzar les dades. Però per exemple, la sra. Pumuky és química, i treballa d'agent de viatjes bussiness... moooolt relacionat!

I de les feines que he fet fins ara, en aquests 18 anys i pico que porto treballant, he fet, com us deia, una mica de tot: en el mon de la hosteleria he fet de cambrer (de restaurant, bar, terrassa, hotel, càterings...), rentaplats, maître..., també he fet de paleta, repartidor de lots de Nadal, netejador d'alfombres, cangur, professor, cuidador de gossos, reposador de galetes i cereals en un súper (estrictament això, de 6 a 12 del matí, un servidor s'encarregava d'omplir tooot el passadís de galetes i cereals, i només d'això), dependent a una botiga de vins, xofer... o sigui, que no m'he avorrit pas. Fins arribar on estic ara, davant d'un ordinador durant 8 hores diàries (quan no són més).

I vosaltres, heu treballat de moltes coses? La vostra feina guarda relació amb el que heu estudiat?

Avui, us porto una recepta estupenda. Us enrecordeu del pop a la brasa que us vaig ensenyar farà unes setmanes? Doncs amb el que va sobrar (soc una mica mentider, ja vaig fer de més amb vistes a la recepta d'avui), vaig preparar unes croquetes que estan espectaculars!! Si, ja sé que està lleig que ho digui jo, però deixeu-me que em faci una mica la pilota a mi mateix, ok?

Com ja sabeu al bloc tinc un bon assortit de receptes de croquetes, i el continuaré ampliant amb algunes més que tinc pensat fer, i les que queden, i és que les croquetes són tan versàtils...

Però deixem-nos de paraules, i anem a l'acció, us sembla?

Ingredients (per unes 15-20 croquetes, depenent del tamany):

Per a la massa:
- un parell de potes de pop a la brasa (no necessàriament grans)
- 25-30gr. de mantega
- 50-60gr. de farina (opcional que sigui de rebosteria)
- 350ml. de llet (sencera millor, però no és imprescindible)
- una mica d'aigua de cocció del pop, si en teniu
- sal i pebre vermell (dolç i picant)

Per a l'arrebossat:
- farina
- ou
- pa ratllat

- oli per fregir

Preparació:

Tallem les potes del pop a daus petits i reservem. No el triturem, volem trobar-nos trossets quan mosseguem. Si no teniu pop a la brasa, podeu fer servir perfectament pop cuit, les croquetes també estaran ben bones.

A una paella escalfem la mantega, i quan estigui fosa i comenci a fer bombolletes afegim la farina, que courem sense parar de remenar, fins que agafi un color torrat. Aleshores anirem incorporant la llet que tindrem escalfada, en tres tandes. Cada vegada que afegim llet, retirarem momentàniament del foc sense parar de remenar integrant-la completament a la massa, moment que tornarem a posar al foc durant uns instants i repetirem el procés fins que ens quedem sense llet. En aquest moment baixem el foc, continuem remenant, i afegim, si en tenim, una mica de l'aigua de cocció del pop. Entre 20-30ml. ja és suficient. Això farà que les croquetes tinguin encara més gust a pop.

Seguidament incorporem el pop que havíem reservat, una mica de pebre vermell (picant si us agrada), i rectifiquem de sal si és necessari. Si heu afegit l'aigua de cocció del pop, probablement no farà falta.

Retirem del foc i reservem tapat amb paper film per tal que no faci crosta. Jo normalment ho guardo a la nevera d'un dia per l'altre.

Un cop ho tinguem fred, podem passar a formar les nostres croquetes. Últimament em dona per fer-les rodones, em fan més 'gràcia' així... però vosaltre doneu-li la forma que vulgueu, faltaria més!

Quan haguem format totes les croquetes, les tornem a deixar refredar a la nevera que agafin consistència, i serà més fàcil manipular-les.

Per últim, toca l'arrebossat: jo acostumo a passar-les per farina, ou batut i pa ratllat en aquest ordre. Diuen que d'aquesta manera perd menys arrebossat, i per tant, es fregeix millor. I un servidor s'ho creu i ho fa així.

Ara és el moment, o bé de fregir-les i cruspir-nos-les, o bé de empaquetar-les i directes al congelador, per quan ens vinguin de gust o tinguem un dia en el que no sabem què cuinar, i ens puguin salvar d'un mal moment....