dilluns, 17 de setembre del 2012

Pa de motlle

Ja coneixeu la meva afició al pa. I com ja feia temps que per aquí no us en portava cap, avui toca un que coneixem tots, i que tothom (no crec que m'equivoqui) hem menjat. Es tracta del pa de motlle, el mític 'pa bimbo' de tota la vida, perquè ho pugueu fer a casa. Ja veureu que no ha d'envejar-ne res al pa industrial, i de fet, és molt millor, ja que no porta ni colorants ni conservants ni res d'aquestes coses.

Ingredients:

- 500grs. de farina de força
- 20grs. de llevat fresc
- 50grs. de llet sencera (vaig fer servir semi, perquè és la que hi ha per casa habitualment)
- 2 cullaradetes de sal
- 2 cullerades generoses de mel
- 300grs. d'aigua

Preparació:

 A un bol, posarem la farina i el llevat esmicolat. Incorporem la llet, l'aigua i la mel disolta en una de les dues, conjuntament amb la sal, i comencem a amassar-ho bé, fins que tinguem una consistència homogènia i elàstica. De fet, s'ha de fer com en els anteriors pans que hem fet (el rústic, l'estrella de pa, el pa llet...), ni més ni menys. Si teniu thermomix o panificadora o robot, el podeu fer ser vir per l'amassat, i us serà més lleu. Desconec altres màquines, però la panificadora té un programa que és amassat, així que més fàcil impossible.

Un cop treballada la massa, la deixem reposar durant una hora, a un lloc càlid, i si ho hem fet a ma, aprofitarem per descansar.

Passada aquesta estona, li donarem forma de pa allargat, i la posarem dintre d'un motllo rectangular que prèviament haurem engrassat amb una mica de mantega (només una mica). Pel que fa al motllo, jo vaig fer servir un motllo rectangular d'alumini comprat al Mercadona, així que no calen gaires especificacions tècniques al respecte, però existeixen motllos específics per fer pa de motlle. Dependrà molt de si considereu que ho fareu servir prou com per comprar-ne un. 

Tornem a deixar reposar la massa una altra hora, aquest cop dintre del motllo,  perquè el llevat faci de les seves. Procurarem que la massa no pugi en excés, si sobresurt del motllo, ho haurem de tapar: amb algún estri que ens faci de tope, o si teniu el motllo específic, posant-li la tapa amb què acostuma a venir.

Va que queda poc! Encenem el forn un quart d'hora abans que acabi l'hora de llevat del pa, a 250ºC, i quan ens faci l'hora exacta, baixem la temperatura a 220ºC, i fem el pa durant 25 minuts aproximadament, tapat (amb paper d'alumini o la tapa esmentada anteriorment), i 5 minuts sense tapar. No he trobat enlloc l'explicació, però crec que es cou tapat per tal que el pa tingui la mateixa tonalitat a tota la crosta, i els últims cinc minuts pugi una mica per l'efecte de l'escalfor. Tampoc us ho podria garantir...

De seguida que estigui cuit, ho treiem del motllo i ho deixem refredar, i un cop fred, ja ho podrem tallar amb un bon ganivet, i menjar-nos-ho...

P.D.: Aquesta recepta en concret està extreta de webosfritos, on la trobareu també explicada en la seva versió per a thermomix.