dimecres, 2 de maig del 2012

Donuts

I per fí tenim aquí una de les receptes més esperades pel meu nombròs públic (aquí podeu riure...)!!!
Tot i que pot semblar una recepta molt complicada, no ho és pas, l'únic que requereix és temps, i sobretot, paciència, que si no no sortirà bé. La recepta l'he trobat a uns quants blocs, però m'he guiat per la que vaig trobar a salseandoenlacocina, que al seu temps es va inspirar en la recepta de l'exquisit.
Us explicaré tal qual l'he feta ja, i que als que ho han tastat han donat el seu vist-i-plau (i han demanat que faci més...)

Ingredients (per a uns 16 donuts, aprox.):

Per la massa dels donuts:
- 400grs. de farina de força
- 250ml. de llet
- 1 ou mitjà
- 70grs. de sucre
- un polsim de sal
- 1 sobre de llevat (el més fàcil de trobar és el de la marca maizena, comprat al carrefour)
- 50grs. de mantega
- la pell d'una taronja, sense res blanc



Per al glassejat:
- 150grs. de sucre glacé
- aigua

Preparació:

Comencem, que tenim feina! Rentem tant bé com poguem la taronja, sota l'aixeta, i la pelem, mirant d'evitar que a la pell ens quedin restes de la part blanca, i la posem a un cassó amb la llet, a bullir. Quan la llet comenci a bullir, retirem del foc i deixem que infusioni, i mentrestant continuem amb la resta de preparació.
Si teniu màquina d'amassar, utilitzeu-la, i si no, armeu-vos de paciència que fareu braços... a un bol posem tots els ingredients, en aquest ordre, si pot ser: farina, sucre, sal i llevat. Seguidament l'ou, després la llet ja a temperatura ambient, i per últim la mantega a daus.
Hem d'amassar fins que la massa sigui uniforme, llisa, i se separi amb facilitat de la superfície del bol. Dependrà molt de la màquina i dels ingredients, jo vaig necessitar 12 minuts aprox., però la recepta diu entre 8 i 10. Tapem el bol amb papel film, i ho deixem reposar a la nevera durant toooota la nit (ja us he avisat que era una recepta per tenir paciència...)

Quan ens llevem al dia següent, ben d'hora ben d'hora, treiem la massa del bol, l'amassem una mica per treure-li l'aire que ha generat, i l'estirem fins que obtinguem una capa de massa d'aproximadament un centímetre de gruix.

Amb un aro d'emplatar tallem la massa en rodones d'entre 8 i 10 centímetres, intenteu no sobrepassar aquestes mides. Jo no tinc aro d'emplatar, així que em vaig ajudar d'un got de 8 cm. per fer els talls de la mida que volia. amb la boca de la màniga pastissera vaig fer els forats del donut. I amb els retalls sobrants els amassem una mica, tornem a estirar, i surt al menys un donut més.

Anem col·locant els nostres futurs donuts a una safata de forn prèviament coberta amb paper de forn (necessitarem dues), i deixem pujar la massa fins que els donuts hagin, com a mínim, triplicat el volum (tornem al que he dit abans de ser pacients!!). Això suposa unes dues llargues hores. Si teniu pressa, o sou impacients, seguiu el consell de la recepta: preescalfeu el forn a 30º, i fiqueu les safates de forn amb aquest ja apagat. Així reduiu el temps a la meitat, com a mínim.

Quan hagin pujat el volum necessari, retallem el paper de forn en talls individuals per donut, sense tocar-los, i els anirem introduint per tongades a una paella amb oli abundant, i que aquest estigui a una temperatura de 165º (ni més ni menys). Important que quan fregiu els donuts, aquests flotin a la paella, i l'oli no sigui molt fort. Jo he fet servir la fregidora, per dos motius: el primer, la facilitat per controlar la temperatura, i el segon, per què així garanteixo abundant oli, no la malgasto, i els donuts floten sense problemes. Primer us de la fregidora prèvia neteja, oli nou, de girasol especial fregir, que el venen a tot arreu. No cal que treieu el paper, ja que de seguida que el donut entri en contacte amb l'oli calent es desenganxarà, i ho podeu treure sense problemes. A més, així evitem tocar el donut i que perdi el seu volum. Un consell que a la recepta no indica, i jo crec molt útil, és retallar el paper abans de deixar reposar el donut, ja que amb el temps que es perd retallant, els donuts perdran volum, forma, i no quedaran tan macos com volem. Queda dit.
Per fregir-los, només us cal un minut per cada cantó, que no sigui seguit, el més important és no posar molts donuts de cop per poder-los controlar i girar sovint, evitant així que se'ns puguin cremar. El fet de que flotin és perquè no es cremin si toquen la superfície de la paella/fregidora, i que així aconseguim la mítica línia més clara just al mig del donut. No penseu que queden greixosos, si els anem donant la volta, no agafaran practicament oli, i a més, es fan de seguida, així que no els tindreu molta estona fregint.
Els anem posant a una safata coberta amb paper de cuina, perquè absorveixi aquest possible excés d'oli, i els deixem refredar, per donar el punt final a la nostra obra mestra: el glassejat.
Per preparar-ho, a un bol de superfície plana (si pot ser, sino, ens val un plat fons) barregem el sucre glacé amb aigua, incorporant aquesta última poc a poc, fins obtenir una glassa líquida (no molt, més tirant a densa), i anirem banyant els nostres donuts a banda i banda deixant-los ben empapats, i quan estiguin ben coberts de glassa, els deixarem reposar a sobre d'una reixeta, fins que la glassa s'assequi. Si us ha sobrat glassa, quan la primera capa estigui seca, podeu fer una nova capa de glassa, perquè estiguin més dolços i bons encara!!

Què us sembla, en voleu un?

P.D.: L'autora recomana per conservar-los que els fiquem al congelador, i quan els volguem gaudir, els traiem vint minutets abans i a menjar. La veritat és que no us puc dir si funciona el truc ja que no vaig tenir oportunitat de fer-ho...