dilluns, 14 de maig del 2012

Pa de llet

Un panet tendre i esponjós que feia temps que us volia ensenyar (curiosament se m'estan acumulant receptes per publicar, hauré d'augmentar el ritme de publicacions...), tipus brioix, que podeu menjar tant amb dolç com amb salat, tot i que és més per dolç. Evidentment, la combinació perfecte és amb una rajola de xocolata, i ja tenim el típic berenar de quan erem petits, el conegut (si algú del que em llegeix no ho coneix, o és molt jove, o jo ja massa vell) "Mi merienda".

Ingredients:

Per la massa:
- 500grs. de farina de força
- 12grs. de sal
- 40grs. de sucre
- 25grs. de llet en pols
- 20grs. de mel
- 2 ous
- 250ml. de llet
- 50grs. de mantega
- 25grs. de llevat fresc


Per pinçelar:

- ou batut

Preparació:

Escalfem la llet fins que quedi tèbia i disolem el llevat. Ho podeu fer al micro, per guanyar una mica de temps. Un cop disolt el llevat, reservem.

A un bol gran posem tots els ingredients, menys la llet amb el llevat, i anem barrejant fins que tots els ingredients estiguin ben integrats (aquí va molt bé tenir una batedora). He trobat receptes que fan servir dos ous, i receptes que fan servir un a la massa.  Penso que quedarà igual de bé si preferiu posar-ne només un, jo al final vaig optar per posar dos. Quan tinguem la primera massa, anem incorporant mentres continuem barrejant la llet que teníem reservada.

Ara que ja tenim tots els ingredients, hem de fer servir les mans, i treballar-la com si fos massa de pa (que de fet és massa de pa...), estirant-la i fent que aglutini colpejant-la contra la superfície sobre la que treballem. Al final ens ha de quedar una massa uniforme, i llisa, que no s'enganxi a la superfície.
Tallem la massa en porcions (d'entre 70 i 90 grams aproximadament), i les deixem reposar durant 15 minuts a la safata de forn, tapades amb un drap de cotó humit.

Passat aquest temps, és moment d'agafar les nostres porcions, donar-lis la forma que més ens agradi, i tornar-les a deixar a la safata de forn. Amb l'ajuda d'un ganivet ben esmolat, a cada panet li fem un tall perquè en pujar al forn no s'esquerdi (com amb el pa 'normal'), i els pintem amb ou batut. I el que ens toca és esperar durant mínim dues hores mentres els nostres panets descansen.

Preescalfem el forn a 250º amb aigua perquè generi vapor. El meu truc, que és el mateix que quan faig pa, és agafar un iogurt de vidre, omplir-lo d'aigua, i deixar-ho al forn durant el preescalfament del forn i la cocció del pa. Al meu forn és la millor manera que he trobat de fer que es vagi generant vapor i el pa agafi la humitat que necessita en coure. Baixem la temperatura a  220º, pintem de nou els nostres panets, i els fem al forn durant 12 minuts. Si teniu forn amb aire, us recomano que no el feu servir, només utilitzeu la funció forn de tota la vida, ja que he comprovat que els panets es fan molt ràpid per fora (per l'ou batut) i semblarà que se us hagin cremat.

Deixem refredar, i ens els mengem!!!