dijous, 21 de febrer del 2013

Tarta Santiago

Ja som dijous, què ràpid passen els dies, oi? Avui us porto un pastís d'aquells que coneix tothom, i també tothom ha tastat algun cop. I qui no ho hagi fet, avui té una oportunitat de saber com es fa i provar de fer-ho a casa, que és més senzill del que us podeu pensar. Poques coses puc dir d'aquest pastís, perquè està tot dit, la veritat, només que us animeu a ficar-vos a la cuina i preparar-lo, que us agradarà, i no us robarà gaire temps.
Hi ha molts i molts llocs d'on podeu obtenir la recepta, i probablement tants llocs com variants de la recepta. En el meu cas, he seguit les indicacions (amb alguna variant pel que fa a l'elaboració) de webosfritos, que ho explica molt bé i de manera molt senzilla i pràctica, i també ens introdueix d'una manera molt didàctica en l'origen d'aquesta famosa 'tarta'.
Comencem?

Ingredients:

- 250grs. d'ametlla torrada (l'original ametlla crua)
- 250grs. de sucre
- 4 ous
- canyella en pols
- la pell de mitja llimona ratllada

- sucre glass per decorar

Preparació:

Ja veieu que la quantitat d'ingredients que es fan servir són poquets, i fàcils d'aconseguir... començarem triturant l'ametlla a diferents gruixos: la meitat com si fos farina, i l'altra meitat una mica menys picada, per notar l'ametlla quan la mengem. Si seguissim la recepta, ara tocaria torrar l'ametlla, però en aquest cas ens ho podem saltar, ja que jo ja he comprat ametlla torrada.

Un cop tenim l'ametlla picada, afegim la pell de llimona ratllada i la canyella en pols, i ho reservem.

Encenem el forn, que es vagi escalfant, a 180ºC, calor amunt i avall. Això a vegades se m'oblida posar-ho... normalment si no indico res, vull dir amunt i avall, sinó, ho especifico, però a partir d'ara intentaré dir-vos-ho sempre.

A un bol batem el sucre amb els ous, anant-los incorporant d'un en un, fins que comencin a blanquejar. No us sabria explicar què vol dir això, ho notareu, segur. Quan tinguem els ous i el sucre batuts, incorporem a poc a poc la barreja d'ametlla, canyella i llimona, barrejant amb suavitat amb l'ajuda d'una espàtula. No es tracta de batre com estàvem fent amb els ous, sinó de barrejar-ho i que quedi tot ben integrat.

Engrasseu el motllo amb una mica de mantega, i retalleu un paper de forn del tamany del motllo. Engrasseu també el paper de forn que posarem al motllo, i seguidament aboqueu la barreja al motllo, que ficarem al forn durant uns 25 minuts.

Passat aquest temps, traiem del forn, i deixem que refredi per poder-la gaudir.

Qui no se la menjaria amb un bon 'xupito' de 'Meus Amores'?