Tal i com us he anunciat per Facebook avui us porto una recepta de pa, però no és un pa com el que coneixem habitualment, i quan veieu la foto, tampoc us penseu que és un pa de pita... s'assembla molt, però no s'infla com la pita, així que no és per menjar farcit, sinó més aviat per un hummus, o tal qual, amb una mica d'all i julivert per sobre.
El Naan és el pa típic de la Índia, i allà va ser on el vaig tastar per primer cop. Es cou a una tava, que és una paella específica per a això, o més comunament al tandoori, el forn de pedra amb la base a terra, que molts de vosaltres segur que heu vist. Per fer la recepta he seguit les indicacions d'una enciclopèdia de menjar asiàtic que tinc a casa (adaptant-la una mica), i he de dir que el resultat ha estat bastant satisfactori. Hi ha moltes versions de Naan, seguint la recepta base (la d'avui), afegint-hi all, herbes, sèsam... el que creieu que millor se li adapta.
Ingredients (per unes 8 peces):
- 300grs. de farina (vaig fer servir de força)
- 10grs. de llevat fresc
- 1 iogurt natural (vaig fer servir iogurt grec)
- 100ml. de llet tèbia
- 1 cullerada sopera d'oli d'oliva
- 1 cullerada de postre de sal
- 2 cullerades de ghee (vaig fer servir mantega fosa)
Preparació:
A un got diluïm el llevat amb la llet tèbia i esperem mitja hora, o fins que la barreja comenci a fer bombolletes.
Tamisem la farina amb la sal, i formem un volcà. Afegim la llet amb el llevat, i barregem. Seguidament incorporem el iogurt i l'oli, i continuem amassant fins obtenir una bola un punt enganxosa i elàstica.
Reservem la massa a un bol untat d'oli fins que dobli el tamany.
Quan la massa hagi duplicat el seu tamany, amassem una mica per treure-li gas a la massa, sense passar-nos, i fem porcions d'entre 60 i 80 grams. Fem amb cada porció una bola, que aixafarem amb la ma, donant-li forma ovalada, de manera que les vores queden més gruixudes que el centre.
Les anirem colocant a una safata del forn, i les deixarem reposar 20 minuts més. Mentrestant, encendrem el forn a 230ºC.
Després d'aquests 20 minuts, pintarem els pans amb la mantega fosa (realment el ghee no deixa de ser una 'mantega' especiada, així que el nostre paladar tampoc notarà molt la diferència), i els ficarem al forn 10-12 minuts, fins que es vegin dauradets.
Amb les tres fermentacions que li hem donat al pa (llevat amb llet, repòs per doblar volum i repòs previ al forn), i tenint en compte que es tracta d'una massa aixafada, al forn gairebé no pujarà, i ens quedarà a més una massa esponjosa i tendre, llesta per menjar calenta o freda, i tal qual, o acompanyada d'unes llavors de sèsam, una picada d'all i julivert.... com us he dit al principi, amb el que més us agradi!
P.D.: Dimarts vinent, si tot va bé, seguirem la sèrie 'panarra' amb un altre pa internacional de nom... també estrany.