dimarts, 29 de gener del 2013

Croquetes de bolets

Com podeu veure, m'agraden les croquetes. Si saps fer una beixamel, i no és difícil, saps fer croquetes. A partir d'aquí, pots anar variant l'ingredient per fer la croqueta que més t'agradi. Per aquí ja hem fet de pernil, de gambes i de roquefort. I sentint-ho molt, diria que aquestes d'avui no seran les últimes que veureu. Si algú vol fer algun suggeriment, serà ben rebut, i m'agradarà intentar la proposta que em feu. 

Ingredients (per unes 20 boletes, aproximadament):

- 1/2 litre de llet
- 300grs. de variat de bolets (o els que més us agradin)
- una ceba petita (opcional)
- 50grs. de mantega
- 50grs. de farina (si és de rebosteria millor)
- oli, sal i pebre
- Ou i pa ratllat per arrebossar

Preparació:

Com veieu, i us he dit abans, la base sempre és la mateixa, és a dir, necessitem els ingredients per fer beixamel, i després, els ingredients per fer les croquetes del que ens agradi.
Ja que no sempre es poden tenir bolets a lliure disposició, que són molt capritxosos ells, he fet servir una bossa de variat de bolets congelats de La Sirena, però podríeu fer servir qualsevol varietat de bolet que us agradi, des dels 'simples' xampinyons, als 'sofisticats' ceps. Aquí va a gustos i permissivitat econòmica, és clar. Amb aquest variat de bolets, surten unes croquetes ben bones, i a bon preu.

En el cas que feu servir els bolets congelats, podeu fer-los directament com indica la bossa, o com he fet jo, que ha estat triturar-los quan encara estan congelats, i després fer-los a la paella.
Per fer-los a la paella, sigui de la manera que sigui (congelats, naturals, sencers o triturats...), posem una paella a foc amb una mica d'oli, i els fem, que quedin ben cuits, i deixin anar tota l'aigua. Per ajudar-los en aquest procés  podem afegir la sal a mitja cocció, i després acabem de rectificar de sal i pebre quan ja estiguin gairebé fets. Quan ja els tinguem fets, els reservarem. Us recomano que els bolets estiguin ben fets, i hagin deixat anar tota l'aigua, sinó després la manipulació de la massa per fer les boletes serà més complicada (però no impossible).

A la mateixa paella, si us heu decidit per fer servir ceba, sofregirem la ceba també amb una mica d'oli, tallada ben petita, perquè no es noti a la croqueta, només que deixi una mica el regust. Un cop comenci a tornar-se transparent, la reservarem amb els bolets.

I ja toca fer la beixamel: posem a escalfar la llet, i a un altre foc, quan comenci a escalfar, escalfem també la mantega, i en el moment que la tinguem calenta, afegim la farina i remenem enèrgicament, per coure-la tota i evitar que es formin grumolls. Veureu que enrosseix ràpid, i forma una pasta densa. En aquest instant, afegirem uns 125ml. de la llet que teníem escalfada, i continuarem removent sense parar, fins que torni a agafar consistència, moment en el que tornarem a afegir 125ml. més de llet. Aquesta operació la repetirem dos cops més, fins que se'ns acabi la llet que teníem escalfant. Quan esteu en aquest procés  aneu controlant la potència del foc. Si veieu que a la llet li costa lligar, el podeu pujar una mica, i a l'inrevés  si trobeu que de seguida us lliga i quasi no us dona temps a incorporar la llet, millor baixeu-lo. Ja veureu que la mateixa beixamel us ho demanarà.

En la última tongada de llet, que ja us hagi lligat amb la resta de la massa, incorporem els bolets i la ceba i els incorporem a la massa, amb el foc apagat, i la reservarem, que hem d'esperar que refredi. Amb un parell o tres d'hores refredant-se seria perfecte. Millor si és tota la nit. I podem reservar a la nevera perfectament.
Per reservar-lo i que vagi refredant, ho taparem amb paper film, i que aquest toqui la massa, perquè no faci crosta. No passa res si la fa, però millor evitar-ho. Crec que aquest 'consell' no us l'havia dit en les anteriors receptes de croquetes.

Amb la massa freda, és moment de preparar les boles. Amb les nostres manetes (o un parell de culleres si som finolis), anirem formant boles de massa del tamany d'una nou, aproximadament, i les anirem passant per ou batut i pa ratllat, en aquest ordre.

Un cop haguem fet servir tota la massa per fer les boles, podem directament fregir-les en abundant oli calent, durant 3-4 minuts, o les que no haguem de consumir, les podem congelar, i es poden fer a posteriori sense prèvia descongelació. La única diferència és que les congelades necessitaran dos minuts més per estar llestes per menjar.

Bon profit!!

P.D.: Us recordo, i us animo, a enviar-me els vostres suggeriments de croquetes, que encantat intentaré fer-les. I no només de croquetes, sinó de qualsevol recepta!