divendres, 14 de setembre del 2012

Ensaimades

Després de gairebé una setmana molt tranquila a la cuina, avui us porto una recepta elaborada, d'un dolç molt tradicional a Ses Illes, i que, perquè no dir-ho, agrada a tot arreu. Com us he dit, es tracta d'una recepta elaborada, que no complicada, i que requereix tenir paciència i constància perquè surti una ensaimada amb una mica de cara i ulls, a efectes visuals, ja que de gust és molt bona. Potser no és comparable a les originals, però no està gens malament, la veritat.

Ingredients:

Per la massa mare
20grs. de farina de força
20grs. d'aigua tèbia
25grs. de llevat fresc


Per a la resta de la massa
120ml. d'aigua
120grs. de sucre
540grs. de farina de força
4 ous
30ml. d'oli d'oliva
Cabell d'àngel (opcional)
Llard de porc
Sucre glacé




Preparació:

Com és una massa que es composa a partir de massa mare, el primer que farem és preparar-la. Desfem el llevat amb l'aigua tèbia i afegim la farina. Ho amasem fins tenir una bola, i ho cobrim amb paper film fins que dobli el volum. Dependrà molt de la temperatura de la cuina. Com més calor, més ràpid, però amb mitja hora, tres quarts ja estarem.

Ara seguim amb la resta: amb l'ajuda d'una batedora batem l'aigua, el sucre i els ous. Seguidament afegim la massa anterior i barregem. Si podem continuar amb la batedora perfecte. Continuem afegint la meitat de la farina, amassem, i després l'altra meitat, per fer-nos més fàcil l'amassat.
No m'he oblidat de l'oli, ara és el moment d'afegir-ho, és l'últim ingredient per fer la massa, i acabem de barrejar-ho tot.

Quan tinguem tot ben barrejat, ho deixem reposar una mitja hora, aproximadament, i descansem una mica els braços, que ja toca.

Passat el temps, dividim la massa en porcions (en teoria aquestes quantitats donen per 6/7 ensaimades, però jo en vaig fer 8 per fer-les un xic més petites), i les anem disposant donant-les forma allargada sobre la superfície de treball, que prèviament haurem untat amb una mica d'oli.

Engrassem també el rodet amb oli, i estirem les porcions de massa, deixant que quedi ben prima.

A un dels extrems, estenem una capa de llard de porc (sense passar-nos), i si us agrada, el cabell d'àngel.
Enrotllem cada porció de massa sobre ella mateixa, i amb el rotllo que ens ha quedat, li donem la forma de la tan esperada ensaimada. Les anirem col·locant sobre la safata de forn (que prèviament haurem untat de mantega, o si tenim paper de forn, molt millor), i les deixarem descansar durant una llarga estona, més o menys cinc o sis hores.

Ara ja només ens falta coure-les. Escalfem el forn a 180ºC, i just abans de ficar-les al forn, polvoritzem aigua per sobre (una mica, no les ofegueu...), i les fornegem de 8 a 10 minuts, controlant que quedin dauradetes.

Les deixem refredar una mica, i abans que refredin del tot, les espolvorem amb sucre glacé per sobre, i a menjar!!

P.D.: Tot i que la forma no és la millor per a una ensaimada, per ser el primer intent us haig de dir que van quedar molt aconseguides, i el gust d'ensaimada el tenen.