divendres, 27 de març de 2015

Fougasse

Després d'uns quants mesos en els quals no havia participat en el repte, aquest mes ja anava tocant animar-se i preparar el pa que ens proposaven les noies de Bake the world, amb un pa que feia temps que tenia ganes de preparar: fougasse.

Com el dimecres ja us vaig escriure un bon rotllo, avui aniré més directe al gra, explicant-vos que el fougasse era un pa que es feia servir antigament per saber si el forn de llenya tenia la temperatura adequada per a enfornar la resta de pa, i que servia als forners d'esmorzar. Us animo a que ho prepareu perquè és ideal per perdre-li la por a fer pa, ja que es tracta d'un pa amb molt poca hidratació, i no necessita un control estricte sobre les fermentacions i els llevats.

Ingredients (per a dues fougasses):

- 400gr. de farina de pa
- 240gr. d'aigua
- 8gr. de sal
- 2gr. de llevat sec, o 6 de llevat fresc

Preparació:

Res més fàcil que posar tots els ingredients en un bol, sense miraments, i pastar-ho tot uns cinc minuts aproximadament, que s'integrin tots els ingredients. No patiu perquè quedi una massa llisa, i tot això que acostumem a dir quan preparem pa.

Deixem reposar la massa en un bol tapat amb paper film durant una hora i mitja aproximadament. Com en el meu cas li vaig posar la meitat de llevat del que us indico, la vaig deixar gairebé dues hores i mitja.

Un cop hagi augmentat una mica el volum passat aquest temps, a la nostra superfície de treball lleugerament (lleugerament!!) enfarinada, estirem la massa amb el corró, formant un rectangle d'uns 2,5cm. més o menys. No us agobieu si no surt un rectangle perfecte, o si el gruix de la massa és una mica més o menys del que us dic. Ja veieu, aquest és un pa sense complicacions.

Tallem el rectangle en dos formant dos triangles, i amb l'ajut de la rasqueta, a cada triangle li fem un tall central com si volguessim dividir cada triangle en dos, però sense fer-ho, i a cada banda d'aquest tall central fem tres o quatre talls més petits, en diagonal al tall central. Explicat potser sembla difícil, però si veieu les fotos, veureu de seguida el que vull dir.

Obrim els forats fets, traspassem cada fougasse a un paper de forn (o silpat, el que feu servir habitualment), i deixarem reposar mitja horeta més tapades amb un drap, mentres preescalfem el forn a 250ºC, amb una safata dintre (on aniran les fougasses) a mitja alçada, i una safata fonda amb aigua, per generar vapor.

Després d'aquest repòs, enfornem durant 14 minuts (que es vegi dauradet, ja sabeu com va cada forn), abaixant la temperatura en el moment d'enfornar fins a 230ºC.

En teoria un cop enfornem hem de retirar la safata amb aigua per deixar de donar vapor, però jo no ho vaig fer, i no van quedar gens malament.

Fins al següent repte panarra, i bon cap de setmana!!



11 comentaris:

  1. T'han quedat super be Victor!!! Jo ja tinc ganes de tornar a fer.... Petons!

    ResponElimina
  2. Con esos ingredientes has conseguido una espectacular FOUGASSE, riquísima y perfecta!!!! Nos encontramos en el próximo reto panarra. Buen finde.!! Besos,

    ResponElimina
  3. Hola Victor, ens tornem a trobar en el repte dels bakers, cuanta participació, i quina varietat de fougasse.
    Ens veiem.

    ResponElimina
  4. Quin pá més bonic i quin aspecte mes bó, em mengaría una miqueta ara mateix! :)
    Un petonet!
    Raquel

    ResponElimina
  5. Te han quedado espectaculares. Abrazos panarras!

    ResponElimina
  6. Víctor, t'ha quedat fantàstica!!!
    petons

    ResponElimina
  7. Que bonitos son esos panes!!! Te estás convirtiendo en todo un experto en pan!!! Seguro que estan deliciosos!!

    Un besito,
    Sandra von Cake

    ResponElimina
  8. Aquesta vessant panarra teva l'has d'explotar! Quin goig! Petons!

    ResponElimina
  9. Aixxx que m´el perdo aquest pa!!! t´ha queat genial i mira jo encara no l ´he fet mai jajajaja. Queda anotat. petonets

    ResponElimina
  10. Te han quedado preciosos, super apetecibles y bonitos!!
    Besos
    Nieves

    ResponElimina