divendres, 10 de novembre de 2017

Gelat de vi negre

Us heu plantejat mai el paper de la dona actualment? Estic segur que vosaltres, si sou lectors meus, segur que si. I com jo, segur que coincidiu en què la dona no té prou rellevància en general en qualsevol dels àmbits de la nostra societat. Potser ha estat per sort, tot i que ho dubto, però de manera habitual, han estat les dones de les que m'he envoltat o que m'han acompanyat en les diferents etapes de la meva vida, les que han fet que jo fos com soc ara, i no pas els homes.

Va ser una professora de matemàtiques a l'institut, de la qual no m'oblido del seu nom, però no el diré, la que va fer que m'agradessin les mates i estudiés precisament la carrera de mates a la universitat. I fins i tot va ser ella la que, quan va saber que la meva primera opció per a universitat era matemàtiques em va intentar convèncer (sense éxit), de que no ho fés...

Va ser una professora d'algoritmes la que va fer que m'interessés per la programació i decantés la meva carrera professional en aquest sector.

Han estat les responsables que he tingut (i han estat unes quantes), les que veiés que la gestió de la feina es pot fer bé, per contra del que m'han demostrat els responsables que he tingut (excepte un).

I és la sra. Pumuky la que ha aconseguit que sigui com soc avui, millorant-me molt, moltíssim, com a persona.

Quants homes coneixeu en la vostra vida dels que pogueu dir això? No dubto que no existeixen, perquè em consta que hi ha, però la realitat és la que és.

El problema principal, penso, no és "només" que vivim en una societat patriarcal, com diuen ara, i majoritàriament masclista i dominada per homes. El problema principal és també, com no, el que comporta el primer problema: que les dones han de fer i demostrar el doble que qualsevol home per fer-se veure com a un igual. I malauradament això ho tenim tan arrelat tots, que sense un canvi de pensament general no farem possible la utòpica (però viable) igualtat. Tot i que no hi haurà mai igualtat, les dones són millors, és així.

Us poso un exemple: quan jo feia de professor, una alumna a la que li encantaven les mates, i que de fet on m'arriba la memòria va estudiar-ho a la universitat, em va demanar (no sé perquè a mi), ajuda per a fer un treball d'història. A mi no se'm va ocòrrer una idea millor que proposar-li que fés un treball sobre el paper de les dones matemàtiques en la història. Li va sorprendre la proposta, perquè no es va plantejar que poguessin haver-hi tantes dones matemàtiques i tan influents al llarg de la història. I us puc ben assegurar que hi ha moltes, però com sempre, els famosos són els homes...

Què n'opineu vosaltres, esteu d'acord amb aquestes reflexions?

Després d'aquestes divagacions matutines, una recepta que no enganxa gaire amb el fred que ja ens ha arribat, però jo sóc dels de gelats tot l'any, així que us animo a preparar-ho.

Ingredients:

- 1 ampolla (750ml.) de vi negre (si us plau, un vi bonet, no agafeu un Don Simon)
- 1/2 branca de canyella
- 150grs. de sucre
- 4 rovells d'ou
- 300ml. de nata per muntar (mínim 35% M.G.)
- 250ml. de llet sencera

Preparació:

El primer pas és reduir el vi. He fet servir un Masia Freyé, amb varietats Syrah i Ull de llebre. Econòmic però amb prou personalitat (una paraula que s'utilitza molt en el món vinícola) per notar-ho al gelat. Només us recomano que sigui un vi potent, ja que amb el gelat pot quedar molt difuminat.

Posem el vi a calentar amb la branca de canyella, i el deixem que vagi reduïnt fins que passi de 750ml. a 120ml. aproximadament. Això ens portarà uns 40 minuts més o menys. Aquesta quantitat no ha de ser exacte, potser obteniu 140ml. com 110ml. Colem el vi i ho reservem a la nevera perquè refredi.

Ara toca preparar la base del gelat. En un altre pot, escalfem la llet i la nata, i muntem a banda els rovells d'ou amb el sucre, fins que blanquegin i doblin el seu volum. Seguidament ho aboquem al pot de llet i nata que tenim al foc, en forma de fil, sense parar de remenar i procurant sempre que no bulli, per evitar que qualli el rovell. Hem d'aconseguir espessir la barreja, fins a obtenir una espècie de natilles.

Ho deixem reposar i refredar a la nevera, mínim una hora, moment en el què ho afegirem a la reducció de vi.

Ara només ens falta mantecar el gelat. En aquest punt tenim dues opcions:

- Si tenim geladora, seguir les instruccions del fabricant.
- Si no tenim geladora, posem la nostra barreja al congelador i deixem reposar una hora. Passada aquesta hora, amb l'ajuda d'una forquilla, batem el gelat, evitant així que es formin cristalls de gel. Aquest procés el repetim entre 3 i 4 cops, per obtenir un gelat més cremós.

Notes:

- Si teniu, podeu substituir el 15% del sucre per mel, sirop, sucre invertit... això evitarà la formació dels cristalls de gel, obtenint un gelat cremós.
- No feu servir directament 120ml. de vi. La finalitat de fer la reducció és potenciar i concentrar el seu sabor, i també evaporar l'alcohol, que ja sabeu que a més alcohol més difícil congelació.

Gaudiu del gelat, i sigueu feliços!



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada