divendres, 27 d’abril del 2018

Caipirinha

No fa gaire la sra. Pumuky i un servidor anàvem passejant, i vam veure un restaurant molt maco, que tenia molt bona pinta, i amb un cartell que es promocionava com "Restaurant gastronòmic". Després d'això, se'm va plantejar un dubte...

Heu anat mai a un restaurant gastronòmic? Sigui quina sigui la resposta, jo us haig de confessar una cosa: sempre he anat a restaurants gastronòmics... i és que són dos conceptes que han d'anar junts, peti qui peti, no? Perquè, existeix algun restaurant que no sigui gastronòmic? Suposo que si, i són els que surten als programes del Gordon Ramsay o l'Alberto Chicote, perquè si no, no m'ho explico.

Anem per parts. Gastronòmic vol dir relacionat amb la gastronomia, i gastronomia vol dir, en una de les seves acepcions, art de preparar un bon àpat. Amb aquestes definicions, considereu que algun restaurant amb dos dits de seny diria que no és un restaurant gastronòmic? Tot s'ha de dir que, potser alguns dels restaurants als que he anat al llarg de la meva vida no es poden considerar gastronòmics, però potser és que no es poden considerar ni restaurants...

I vosaltres, què en penseu d'aquesta nova auto definició d'alguns restaurants?

En fi, una de les meves reflexions que no porten enlloc, per presentar-vos una... recepta, per dir-ho d'alguna manera. Ara que arriba el bon temps, us vull ensenyar, com si no ho sapiguèssiu fer, a preparar unes caipirinhas, i alguna variant. Si, és un combinat clàssic i fàcil, però penso que no està de més fer coses senzilles, oi?

Però abans de començar, anem a enrotllar-nos una mica amb una introducció sobre la caipirinha, i les seves variants...

La caipirinha és el combinat brassileny per excel·lència, i es composa de cachaça, llima i sucre. La cachaça o cachaza és la beguda alcohòlica més popular de Brasil, i s'elabora a partir de destilar la canya de sucre, a diferència del rom, que s'obté a partir de la destilació de la melassa. Per això en més d'una ocasió ens poden servir una caipirinha amb rom. No és el més habitual, però pot passar. Eh, i si no sou gaire sibarites, com és el meu cas, cap a dintre!

Partint de la caipirinha, és quan s'obtenen les seves variants, segons el licor que utilitzem:

- Rom, seria una caipirissima
- Vodka, tindrem caipiroska
- Pisco (licor típic peruà), serà un caipirisco
- Vi blanc, prepararem un caipivi

Després, si anem canviant/afegint ingredients, com per exemple afegint puré o sirop de maduixes, tindrem una caipirinha de maduixa.




Ingredients (per dues caipirinhes):

- 10cl. de cachaça
- 1 llima tallada en 8 trossos
- 4 cullerades soperes ben plenes de sucre
- gel picat

Variants:

Caipiroska de maduixa (per dues persones):

- 10cl. de vodka
- 1/2 llima tallada en 4 trossos
- 4 cullerades soperes ben plenes de sucre
- gel picat
- de 4 a 6 maduixes en puré, o sirop de maduixa

Només hem canviat la cachaça per vodka, i la meitat de la llima pel puré de maduixes

Preparació:

A un got ample, posem 1/2 llima neta (o sigui, 4 trossos), i dues cullerades de sucre. Amb un matxacador, ma de morter, el que tingueu més a l'abast, apretem la llima per extreure el suc i que es barregi amb el sucre, fent així un almívar ràpid.

Seguidament omplim el got fins dalt de gel picat, i completem amb 5cl. de cachaça. Amb l'ajut d'una cullera per remenar, barregem una mica els ingredients del nostre còctel, per tal que tots tres quedin barrejats. I ja només ens queda servir, i gaudir d'aquesta beguda en un caloròs dia primaveral (o estiuenc).

Molt important, s'ha de beure amb canyeta per anar agafant el sucre que acostuma a quedar al fons. Sinó, serà una beguda ben forta!

I després de preparar-les, a gaudir!

Sigueu feliços!!

P.D.: A les fotos teniu quatre còctels, que us els detallo a continuació, començant d'esquerra a dreta: caipirinha, caipiroska de maduixes (vodka i sirop de maduixes), caipirissima de mango (rom i puré de mango) i capirinha de maduixes (cachaça i puré de maduixes).