divendres, 4 de maig de 2018

Brioix

Us agraden els jocs de taula? A mi sempre m'han agradat, recordo quan era petit, sobretot els caps de setmana, moltes tardes de dissabte les passava jugant a Pictionary, Scattergories, Scrabble... i com no, al que més jugàvem, era al Parxís. No em cansava de jugar.

Després, més de gran, uns amics d'Alemanya ens van descobrir el Carcassonne, i em vaig reenganxar a una afició que gairebé havia desaparegut. Tant va agradar que el vam comprar i en tenim tres expansions, per allargar les partides i fer-les més dinàmiques. Gràcies a aquest joc també vaig descobrir que hi havia tot un món fora dels jocs que coneixem. I no precisament jocs bons, no. Jocs genials!!

I ara que els minis comencen a ser grans, no us enganyaré, intento introduir-lo en aquest món, amb jocs, evidentment, per nens, o bé adaptant les normes dels que tenim a casa per poder jugar tots, com Dixit, El Laberinto Mágico, Dobble... el problema és que crec que m'estic enganxant jo més que ell!

Què em dieu, fem una partideta? Quins jocs de taula us agraden més (si és que us agraden, clar)?

Avui farem un clàssic de la cuina francesa, el Brioche, o Brioix, un pa dolç enriquit amb sucre, llet, mantega, ous... i que és bastant laboriós, però també una delícia. Comencem!




Ingredients:

Per a l'esponja
- 75grs. de farina de força
- 120grs. de llet
- 5grs. de llevat sec de forner (o 15grs. de llevat fresc)

Per a la masa final:
- l'esponja anterior
- 410grs. de farina de força
- 235grs. d'ous (aproximadament 5 ous)
- 60grs. de sucre
- 5grs. de sal
- 250grs. de mantega a temperatura ambient


Preparació:


Tingueu en compte que necessitarem un parell de dies per a elaborar el brioix, així que penseu bé quan el voleu consumir, perquè haureu de començar almenys un dia abans...

El primer de tot és preparar l'esponja. Barregem tots tres ingredients, i els deixem reposar tapats fins que hagi pujat i comenci a fer bombolletes.

Afegim a l'esponja la farina, els ous i la sal, i pastem fins que la masa comenci a estar elàstica (millor amb robot), i després afegim el sucre.

Incorporem la mantega a daus de manera progressiva. No patiu perquè és molta mantega i al principi serà impraticable, però poc a poc es convertirà en una masa suau i elàstica.

Fem una bola amb la masa i la deixem fermentar a un bol untat d'oli, ben tapat, durant aproximadament hora i mitja.

Desgasem la masa amb les mans, i la disposem estesa sobre una safata de forn folrada amb paper de fornejar untat d'oli. Ho tapem, i deixem reposar tota la nit a la nevera. Així es farà una fermentació lenta, i a l'endemà la podrem manipular amb més facilitat (recordeu que porta molta mantega).

Enrotllem la masa sobre ella mateixa, generant tensió superficial,de manera que tindrem una masa enrotllada, ben tensa, que disposarem al motllo on farà l'últim llevat. També podeu fer boletes de brioix, i anar-les col·locant en motlles de magdalenes, per exemple.

Enfornem el brioix amb el forn preescalfat a 190ºC, durant aproximadament 40 minuts (sempre a la part baixa del forn. Si veiem que es comença a torrar per sobre, el taparem amb paper d'alumini, per tal que es continui coent però no es cremi.

Els deixem refredar uns 10 minuts, i seguidament els desmotllem i deixem que acabin de refredar-se a una reixeta. I a gaudir!!

A casa ens encanta amb una mica (més) de mantega i melmelada.

Sigueu feliços!!