dimarts, 4 de febrer de 2014

Pa d'espelta

Ja feia una temporadeta que no veieu un pa per aquí, oi?
Doncs això s'ha acabat (espero), perquè si tot va bé, aniré fent diferents pans i els aniré publicant per aquí. No sé si podré fer un per setmana, però al menys ho intentarem.

Avui us porto un pa que feia ja temps que volia fer, i és que n'havia sentit a parlar, i n'havia vist uns quants, de pans d'espelta, a molts llocs, tant forns de pa com blogs, i és que l'espelta és una varietat de blat (teòricament el cereal origen de tots els blats actuals) que de cop i volta s'ha posat de moda per les seves qualitats nutricionals, a més que es tracta d'un cereal al qual la seva resistència a plagues el fan ideal per cultivar-ho sense pesticides, acostant-lo al cultiu ecològic.

La recepta es podria dir que és la 'bàsica' de pa, al qual canviem la farina de força per farina d'espelta (integral), i hem afegir una mica d'oli d'oliva.
A mi fora del forn, durant el temps de llevat, no em va gairebé pujar de volum, crec que el llevat que vaig fer servir no estava en les seves òptimes condicions, però tot i així, dintre del forn si que va pujar de manera considerable. Ens enfarinem una mica?

Ingredients:

- 500 gr. de farina de espelta integral
- 15 gr. de llevat fresc
- 350 ml. d'aigua tèbia
- 10 gr. d'oli d'oliva
- 5 gr. de sal

Preparació:

Res que no us hagi descobert ja en anteriors receptes de pa que he fet ja. El primer que farem és desfer el llevat en l'aigua tèbia (que no calenta, això us ho dic sempre), i a un bol incorporem, per aquest ordre, l'aigua amb el llevat, l'oli, la farina i la sal. No sé si és important, però a mi em funciona en aquest ordre. I pastem fins a obtenir com sempre una bola llisa i ferma. Si us és més còmode, podeu treballar a la superfície de treball en comptes del bol, o si teniu màquina per amassar, endavnt! En el meu cas vaig estar uns 10 minuts amassant a ma sobre el marbre de la cuina lleugerament enfarinat, i em va quedar una mica enganxosa, però no us ha de quedar així.

Un cop ben pastada la massa, la deixem reposar a un bol que prèviament haurem pincelat amb una mica d'oli, tapadet amb un drap de cotó, una hora aproximadament, fins que dobli el volum.

Passat el temps, donem forma al nostre pa, o pans, si voleu fer-ne més d'un més petits, i els anem col·locant a la safata de forn. El deixarem reposar novament, tapat amb el drap de cotó, fins que torni a doblar el volum. Com ja us he dit, no sé quin va ser el motiu, però després d'hores i hores d'espera, el pa no augmentava de volum, no sé si va ser una combinació de fred i llevat en mal estat, però no va haver-hi manera. Tot i així, vam fer el nostre pa, una sola peça, en forma de barra gruixuda, i el vam deixar reposar.

Quan hagi doblat novament el volum, amb un ganivet ben esmolat li fem uns talls al pa, i directe al forn escalfat prèviament a 220ºC, on haurem produit vapor, amb una safata fonda a la base del forn amb una mica d'aigua, durant aproximadament 30 minuts. Com sempre, tingueu en compte que cada forn és un mon. Jo després d'aquests 30 minuts el meu pa ja estava fet (en picar a la base del pa, sona com si estigués buit per dintre), i el vaig deixar gairebé 10 minuts més dintre amb el forn apagat per tenir una crosta més cruixent.

Com podeu veure, abans d'entrar al forn li vaig afegir per sobre llavors de sèsam, que li van donar un regust a torrat molt bo un cop el seu pas pel forn.

Després el deixem refredar sobre una reixa, i només ens queda el que més ens agrada, menjar-nos-ho!






19 comentaris:

  1. Noi, quin goig de pa...a mi em sembla que, amb aquest resultat, el llevat havia d'estar òptim! Petons panarra!

    ResponElimina
  2. Buen pan y con una harina que me encanta.Te ha quedado muy bien el exterior y el interior.Me alegro que te vuelvas un panarra.
    Una abraçada

    ResponElimina
  3. Oleee quin pa!!!! Ara fa temps que no faig res amb farina d´espelta. Petonets!!!

    ResponElimina
  4. A una fanàtica panarra com jo, aquestes fotos li fan venir gana!! :) Molt bonic i amb l'espelta el gust el tens assegurat! Petons!

    ResponElimina
  5. M'has fet venir ganes d'enfarinar-me ja mateix!!! fa molt goig el pa, i el tall fa salivar!! petons!

    ResponElimina
  6. olee, que buen pan! te ha quedado estuendo, yo me estoy iniciando, que es una de mis asignaturas pendientes..la receta la dejo como catalana, que he puesto la receta original y mi variacion, asi quien la quiere catalana la tiene!jaja y quien no que experimente ;)
    un beso

    ResponElimina
  7. Un pan fantástico que no necesita compañía, se come solo.
    Un abrazo
    Blanca de JUEGO DE SABORES

    ResponElimina
  8. T'ha quedat fantàstic!!! A mí el pa d'espelta m'agrada molt. Té un sabor especial.
    T'animo a que provis a fer pa de pesic o magdalenes amb l'espelta i veuràs!
    petons

    ResponElimina
  9. Hola wapeton!!!!! :)...creo que no hay nada que me guste más que el pan..y si es de espelta, aún más!!!...las harinas oscuras y cuanto menos refinadas me pierden..dan un sabor único a la pan :)
    Y que quieres que te diga.. los panes básicos son geniales. Tienes un sabor delicioso sin tantas horas de levado y blablabla :) me gustan con MM, pero sigo siendo adicta a la levadura!!!
    Que tengas una semana preciosa Victor...tal como tu pan ;)

    ResponElimina
  10. Vaya experto en pan que estas hecho!!! Que hermosusa de hogaza que has hecho Víctor!!!! Que bien te ha quedado!!!

    Un besito,
    Sandra von Cake

    ResponElimina
  11. Pues venga, publica a ver si me animo yo tambien!!! ;). El de hoy ya te digo que yo que te ha quedado fantástico!!! :)

    ResponElimina
  12. Hola :), cuanto tiempo sin venir a verte y mira que bien me recibes, me encanta el pan lo adoro, sin pan no sabría comer y esté de espera se ve riquísimo. Un beso

    ResponElimina
  13. Ostres aquest pa si que es un tot un senyor pa!!! Que gran i quina bona pinta que fa! :-) Ets tot un expert! Jo vaig fer uns quants panets la setmana passada, tipus 'pa de pagès', però petitons. Em van quedar bastant bé tot i que era el primer cop que feia pa a casa. :-p

    ResponElimina
  14. Doncs et vols creure que en vaig comprar de farina d'espelta i encara no l'he fet servir?? Segurament que faré aquesta recepta teva...perquè m'ha encantat!!!
    Petons guapísim!!!!!
    Gemma de Food&Cakes by GB

    ResponElimina
  15. Doncs et vols creure que en vaig comprar de farina d'espelta i encara no l'he fet servir?? Segurament que faré aquesta recepta teva...perquè m'ha encantat!!!
    Petons guapísim!!!!!
    Gemma de Food&Cakes by GB

    ResponElimina
  16. Tengo que probar yo el pan de espelta. Bueno, en realidad tengo que probar el pan porque no he hecho nunca! Creo que me voy a enganchar a tus posts y si empiezas a publicar panes regularmente voy a ver si aprendo algo y me voy animando. Que parece que es un gusto eso de hacer pan casero! Y si sale con la pinta del tuyo y el aspecto de esa miga no te digo nada!
    Besos!
    Bea

    ResponElimina
  17. La harina de espelta es una de mis preferidas, de hecho, en mis comienzos lo hacía 100% espelta, tiene una sabor un pelín más dulce que el trigo y resulta muy suave. Te a salido muy chulo. Bsss

    ResponElimina
  18. Té una molla molt bonica. Precisament tinc un pa d'espelta pendent de publicar... Queda boníssim!

    ResponElimina
  19. La harina de espelta me parece estupenda, salen unos panes riquísimos y prueba de ello es este tuyo, te ha quedado perfecto!! Un abrazo, Clara.

    ResponElimina