dijous, 27 d’octubre del 2011

Fideua

Dijous, fideuà!!! Això diuen, no?
És costum als bars i restaurants que fan menú, que els dijous ofereixen paella i/o fideuà entre els seus plats a triar. I com a mi tots dos plats m'agraden molt, i avui és el dia que toca, us porto el que em sembla a mi és més senzill de tots dos. És un plat que quan ho menges fora fa de primer plat, però a casa, com fem quantitat de sobres, amb un petit aperitiu i un bon vermut, tenim de sobres, i ja ens fa les vegades de plat principal/únic. No té gaires complicacions, i difícilment surt malament.
Ingredients (4 persones):

- 400grs. de fideus prims, tipus 'cabellín'
- una sípia
- un bon grapat de gambes petites pelades
- 8 gambes per decorar
- 750 ml. aproximadament de caldo de peix
- oli, sal i pebre

Preparació:

Com hi ha llocs on a la fideuà els hi diuen fideus rossejats, el primer que farem serà rossejar els fideus. A la paella on farem la fideuà, posem una mica d'oli a escalfar, i afegim els fidues, fins que s'hagin torrat (sense passar-se, només que agafin una mica de color ja està bé). Hem de vigilar que no es cremin, si no anem amb compte, tindrem uns fideus negres que no seran recomenables per menjar.
Un cop els fideus estiguin torradets, els reservem, i comencem a preparar la resta d'ingredients. Tallem la sípia a quadrets petits, i la saltegem amb sal i pebre a la paella dels fideus. Reservem, i fem el mateix amb les gambes pelades, i per últim amb les gambes 'normals'.
Quan tinguem tot això, posem el caldo a escalfar, i en el moment que comenci a bullir, incorporem la sípia i les gambes pelades a la nostra paella, els fideus rossos, i anem afegint el caldo calent a poc a poc (apunt: la paella, evidentment, ha d'estar calenta, amb el que us recomano que tot això ho feu 'sincronitzat', és a dir, quan les gambes estiguin fetes, heu de tenir el caldo apunt, i en comptes de retirar la paella del foc, fer això que us he indicat abans).
Només ens queda esperar que el caldo vagi evaporant-se, i quan veiem que practicament no hi ha caldo, tenim dues opcions: la fàcil és baixar el foc al mínim i tapar la paella amb un drap net (obvi!), de manera que la concentració d'escalfor faci agafar als fideus aquesta forma característica de les fideuàs, que queden de punta. La difícil, si es pot dir així, és tenir preescalfat el forn, i ficar durant uns cinc minutets (més no) la paella al forn.
No m'he oblidat de les altres gambes... les utilitzem per decorar la paella just abans de tapar-la amb el drap o ficar-la al forn.

I et voilà!! Ja tenim la nostra fideuà llesta per degustar!!
Qui vulgui que ho acompanyi d'allioli, com he fet jo, i a menjar...

Salut!






Print Friendly and PDF