dijous, 21 de març de 2013

Bunyols de Quaresma

Aquesta recepta s'ha fet esperar molt... ja feia temps que tenia pendent de publicar-la, però és d'aquelles coses que mai saps ben bé perquè, s'eternitza i mai arriba el moment... fins avui!

A més, és una recepta que li 'devia' a una amiga, i que ja va sent hora que li faci arribar. Ho sento Laia, ha costat però al final ja la tens per aquí!!

Tenint en compte les dates que estem, molts blocs publiquen la seva recepta de bunyols, i se m'estava fent difícil triar entre una de les que he vist últimament, i la que he fet sempre.

I al final m'he decidit per la 'meva', si es pot dir així. Penso que és una recepta ideal per iniciar-se, i després de fer-la, em vaig adonar que és perfecte per a intolerants a la lactosa, ja que no porta llet. Casualitats de la vida... però anem amb la recepta!

Ingredients (per una bona safata de bunyols):

- 250ml. d'aigua
- 25grs. de mantega
- 1 pessic de sal
- 1 cullerada de postre de sucre
- 125grs. de farina de rebosteria
- 3 ous mitjans
- la pell d'una llimona (sense la part blanca, 1/2 llimona si és gran)

sucre i canyella per arrebossar

Preparació:

Primer de tot, com podeu veure, és una recepta molt bàsica, no porta llet, no porta llevat, porta poc sucre... ja que la dolçor li donareu amb l'arrebossat de sucre i canyella.

I ara comencem: posem tots els ingredients excepte la farina i els ous a un pot a escalfar fins que l'aigua comenci a bullir.

Quan ja tinguem l'aigua bullint, amb la mantega ja desfeta, apaguem i retirem del foc. Retirem la pell de la llimona, i aboquem la farina de cop. Amb l'ajuda d'un batedor de ma, barregem tots els ingredients amb energia. Veurem que ho tenim tot ben barrejat perquè la massa no s'enganxa a les parets del pot.

Ara ho deixarem refredar una mica, no ha d'estar freda, simplement que hagi baixat la temperatura. Amb cinc minuts ja en tenim prou. 

Un cop hagi baixat la temperatura, un a un incorporarem els ous, i no incorporarem el següent fins que l'anterior no s'hagi 'absorbit' per la massa.

I ara ja arriba el moment de fregir-los. A una paella escalfem abundant oli (o una fregidora, si us és més còmode), a uns 140ºC aproximadament, no ens interessa que s'escalfi molt més, ja que sinó se'ns cremarien per fora i quedarien crus per dintre, i anem posant boletes de massa a fregir. Vigileu que he dit boletes, i vull dir boletes, del tamany d'una avellana, de més no, ja que heu de tenir en compte que en contacte amb l'oli s'inflaran i pujaran el volum considerablement. Tampoc poseu molts bunyols de cop ja que baixarà la temperatura de l'oli i aleshores quedaran greixosos.

En el moment que ja s'hagin inflat i agafat color, els anem retirant del foc i els anem deixant a una safata amb paper de cuina per treure'ls-hi l'excès d'oli que puguin tenir, i abans no hagin refredat, els passem per un plat on tenim preparada una barreja de sucre amb una mica de canyella, per arrebossar-los generosament.

I a menjar-los!!

P.D.: Com us he dit, hi ha moltíssimes versions... la de Tapa't de tapes (aquests són brunyols, que consti!), la de Cocinando con Neus, la de Dolorss, la de Ma petite boulangerie, la de Dulces Bocados... ja veieu que teniu on triar, i si encara no en teniu prou, a Memòries d'una cuinera teniu versions per donar i vendre, dolces i salades!



21 comentaris:

  1. mmmmm q buenos, en mi tierra más q buñuelos x esta época se comen torrijas!!! ;) Amaya

    ResponElimina
  2. Hola,
    una consulta d'ingredients, la mantega quina pot ser? i la farina de rebosteria, pot ser la de 'bizcochos' del mercadona?

    Gràcies! Merce

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Merce,

      respecte la mantega, la que a tú més t'agradi, jo no he fet servir cap mantega especial, ni una mantega sense sal, sinó una 'normal' (en aquest cas la de Central Lechera Asturiana).
      I pel que fa a la farina, just aquesta que dius va molt bé perquè porta un punt de llevat incorporat que li donarà mes volum i esponjositat a la massa. I si no tens cap de les dues, només farina blanca, també la podras fer servir.

      Gràcies a tu per la visita!

      Elimina
    2. Ok, Moltes gràcies. Ja et dirà Pedro com queden.

      Elimina
  3. Quin esglai !!! Acabe de publicar els meus bunyols i veig els teus.....que coincidència. Sols que son totalment diferents i ben bons els dos !!!!!

    ResponElimina
  4. Ya estaba yo esperando esos buñuelos. Prometo intentarlo, ya te diré como ha ido!!!

    ResponElimina
  5. Noi no pararia de menjar-ne...són tan bons... i es mengen en un plis plas.
    Gràcies per l'enllaç.

    Una abraçada

    ResponElimina
  6. Carai, ara me'n menjaria uns quants!! Que bons! Marta

    ResponElimina
  7. Como me gusta la receta Víctor!!!

    Últimamente estoy viendo muchas recetas de buñuelos por los blogs!!! Los tuyos tienen un pinta riquísima y me estan entrando unas ganas de ponerme manos a la masa...

    Un besito,
    Sandra von Cake

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gracias Sandra, espero ver tu versión pronto...

      Un beso!

      Elimina
    2. Demá faré aquets .....sens falta , mira que son de bon fer....els dunarè una bona sorpresa....diumenge complet !!!!
      Petonets.

      Elimina
  8. El que és bo es fa esperar, diuen, aquest és el teu cas, perquè aquests bunyols es veuen boníssims!!! Petons i bon cap de setmana

    ResponElimina
  9. Mare meva.. Que bons que estan! Són un vici... Però els haurem de fer i provar :) Em quedo investigant per aquí que veig molta cosa bona!

    ResponElimina
  10. que bons!!! jo es que no pararia de menjar-ne, sols, farcits! t'han quedat perfectes! petons

    ResponElimina
  11. Hola Victor!
    A que son mortales?.Este año me decidí hacerlos y les vencí el miedo.Que diferencia de los comprados.Son deliciosos.
    Te quedaron fantásticos!!

    Un saludo

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Silvia!

      tú lo has dicho, qué cambio con los comprados! Lo malo es que con lo fáciles que son no hay excusa para hacerlos cuando te los piden...

      Un beso!

      Elimina
  12. Bona tarda,

    Aquest diumenge he intentat fer els bunyols (gràcies Laia per el enllaç) però o bé hi ha un problema amb la quantitat de farina, el llevat ... o bé no faig correctament. Els meus bunyols s'assemblen a Pikachu ;-)

    Ara em quedo amb la meva gana espectacular de bunyols !

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Cristophe,

      he comprovat els ingredients i estan tots bé, em sap greu que no t'hagin sortit. Vigila que no portan llevat, no ho necessiten, segueix insistint i fes-ho pas a pas i acabaran sortint.

      Salut!

      Elimina
  13. Provat i fins i tot al meu nen li han agrdat. Gràcies!!

    ResponElimina
  14. Que ricos!!! se me han antojado y ya no es hora...mañana los hago...

    Un saludo!

    ResponElimina
  15. Hola, he conocido tu blog por un comentario que has dejado en el blog Kanela y limón. Si quieres ver otra versión del rollo que ha publicado yo hice uno hace poco, te dejo el enlace por si lo quieres ver y coger más ideas para cuando lo vayas a hacer:

    http://misdulcespreferidos.blogspot.com.es/2013/02/brazo-de-gitano-de-nata-y-fresas.html

    Me hago seguidora tuya, ya me iré pasando por tu blog.

    Un abrazo.

    *Pilar*

    ResponElimina