dimarts, 19 de març de 2013

Lavash

Que no, que no m'he tornat boig ni he agafat el teclat a l'inrevés per escriure el nom de la recepta!
El Lavash és un pa d'origen armeni, molt conegut i menjat també a molts països de l'orient mitjà. No és un pa 'normal', sinó que es tracta d'un pa pla, i cruixent, que com aperitiu va perfecte, acompanyat, perquè no, d'hummus, baba ganoush o un dip de tomàquets.
La recepta que us porto avui està extreta del llibre 'El aprendiz de panadero' de Peter Reinhart, i us la faig arribar tal qual.

Ingredients:

- 190grs. de farina de força
- 4grs. de sal
- 7grs.d e llevat fresc premsat
- 22ml. de mel
- 14grs. d'oli d'oliva
- 100ml. d'aigua
- per decorar: llavors de sèsam, llavors de bada-badoc, pebre vermell,orenga...

Preparació:

A un bol, es barreja la farina, la sal, la mel, l'oli i l'aigua fins formar una bola.

Es posa una mica de farina sobre el marbre, s'aboca la massa, i s'amassa 10 minuts fins obtenir una massa homogènia. Ha de ser una massa consistent, llisa, elàstica i no enganxifosa al tacte.

A un altre bol diferent de l'anterior (o el mateix un cop netejat), s'impregna d'oli i es deixa la massa reposar tapat amb paper film durant 90 minuts, o fins que hagi duplicat el tamany.

Untem la superfície del marbre amb oli (una capa fina, només és per poder treballar sense que la massa s'enganxi al marbre), i posem la massa a sobre. Formem un quadrat amb la massa i l'anem estirant amb el corró fins obtenir una massa tan prima com un paper. Si veieu que a la massa li costa estirar-se podeu deixar-la 'descansar' una mica, estirant-la i airejant-la una mica amb les mans.

Un cop aconseguim el gruix desitjat, la tornem a deixar relaxar-se cinc minuts més, i preescalfem el forn a 175ºC, calor a dalt i a baix.

Posem a una safata de forn una làmina de paper sulfuritzat (el típic paper de forn), i amb molt de compte traspassem la nostra làmina de massa a la safata de forn.

Polvoritzem amb una mica d'aigua la massa, i tirem per sobre les llavors i herbes que més ens agradin per decorar.

Ara podem coure-la sencera, o tallar-la a quadrats com vaig fer jo, amb l'ajuda del tallador de pizza. Ho posarem al forn durant 15 minuts, vigilant que no es cremi. Si veiem que abans que passi el temps ja està quedant daurat, ho podem treure.

Només ens queda esperar 10 minuts que el pa refredi una mica a sobre de la mateixa safata de forn, i menjar-nos-ho ben de gust.




12 comentaris:

  1. Mmmmm que bo! Te molt bona pinta! Per cert, on trobes el llevat fresc? Jo només trobo el llevat en pols al supermercat... Gràcies!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Eli, jo el llevat fresc el compro al Mercadona, a la secció on està la mantega, però si t'és més fàcil trobar-ho en pols, a la caixa t'hauria de posar les equivalències. Maizena comercialitza un llevat en pols on un sobre equival a 14grs. de llevat fresc, aproximadament.

      Petons!

      Elimina
  2. quina pinta!! sisi jo li posaria un hummus al costat i au, na sucant na sucant...petons

    ResponElimina
  3. Jo no el coneixia, no, aquest pa... i em sembla genial! Com diu la Roser, amb hummus ha de ser tremendo... he he. Petons

    ResponElimina
  4. ESte pan es de lo mas rico y rapidito de hacer y te ha quedado estupendo. Me quedo por aquí para disfrutar de tu fantastico blog Victor. Bss

    Virginia "sweet and sour"

    ResponElimina
    Respostes
    1. Encantado de recibirte, gracias por la visita!
      Un beso!

      Elimina
  5. Desconocía totalmente este tipo de pan pero ya no gracias a tí, Víctor!!!

    Me apunto la receta!!! Jejeje

    Un besito,
    Sandra von Cake

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Sara, me alegro de haberte hecho descubir este pan!

      Lo mejor es que le puedes poner prácticamente cualquier especia que te guste, así que a probar combinaciones...

      Un beso!

      Elimina
  6. Aqusta mena de pans em perden! Quan els treuen a taula com a aperitiu mai no ser dir prou. T'han quedat fantàstics!
    Marta

    ResponElimina
  7. un pan que evidentemente no conocia pero viendo lo que lleva y el resultado final no tengo la mas minima duda de que es muy bueno.
    saludos

    ResponElimina
    Respostes
    1. Victor no encuentro tu correo y te contesto por aqui,la pregunta que me has hecho de donde comprar la pasta Kataif aparte del Macko lo encontraran en el Corte Ingles en la seccion del Gourmet.
      saludos

      Elimina
  8. Per els meus aperitius amb be genial aquesta recepte....chuca amb qualsevol cosa !!!
    Petonets.

    ResponElimina