dimecres, 26 de novembre de 2014

Pa de pernil

Ja el mes passat vaig arribar tard a la proposta de Bake the World i el Pide que ens suggerien preparar, però aquest cop no se m'escapa. Per aquest mes de novembre ens inciten a viatjar a terres Sudamericanes amb un típic pa de pernil veneçolà. Una massa enriquida amb greixos (mantega, llet...), i farcit amb pernil, formatge, panses i olives. Ja de primeres sona bé, oi?

A més, és una massa d'una única i ràpida fermentació, cosa que el fa més accessible per aquells que els espanten les llargues i consecutives fermentacions habituals del pa (dues i tres fermentacions que van de les 2 a les 4 hores, i depèn del pa, de més...).

Així que, tal i com aquest pa tan ràpid i fàcil de preparar, jo també vaig per feina i us explico com l'he preparat.

Ingredients:

Per al pa:
 - 500gr. de farina (no cal una farina de força)
 - 250gr. de llet (grams!)
 - 50gr. de mantega
 - 50gr. de sucre
 - 10gr. de llevat sec (o 30gr. de fresc)
 - 1 pessic de sal

Per al farcit:
 - Pernil dolç
 - Formatge Brie
 - Panses

Per decorar:
 - ou batut
 - llavors de rosella (opcional)

Preparació:

Com veieu, jo he obviat les olives, perquè a casa només m'agraden a mi, i no he possat quantitats de farcit perquè va una mica al gust. Igual que el tipus de farcit, podeu posar pernil salat en comptes de dolç, roquefort en comptes de brie (o qualsevol altre formatge que us agradi), no posar-hi panses... ja veieu, al gust del consumidor! Però va, expliquem com es prepara...

Com es tracta d'un pa que teòricament és senzill de preparar, ho he fet (i així us ho explicaré), de la manera més fàcil que es pot fer. A un bol, barregem/desfem/diluim el llevat amb una mica de llet a temperatura ambient, i seguidament incorporem la resta d'ingredients, en l'ordre que vulgueu. La única condició és afegir com a últim ingredient la farina, i que la llet estigui a temperatura ambient.

Amb les mans anem pastant tots els ingredients fins a obtenir una massa elàstica, un pèl resistent, i gens enganxosa. No us hauria de portar més de 10 minuts, i no estem parlant de pastats elaborats, sinó de gairebé només barrejar bé els ingredients.

Seguidament disposem la massa a la taula de treball, i amb el corró l'estenem i li donem forma rectangular, més o menys del tamany d'una safata de forn.

Ara toca el farciment: primer posem el pernil dolç, ja sigui tallat a talls i picat, a sobre el brie, i per últim repartim les panses. Tot això deixant més o menys deixant un dit de separació per cada cantó, per tal que en tancar-ho no se'ns surti el farcit per tot arreu.

El següent a fer és enrotllar la massa amb el farcit, fent una mica de pressió per tal que quedi tot ben premsat, però sense passar-nos, i plegar les puntes del nostre rotllo cap avall, de manera que quedi tancat i maco d'aquestes puntes. A part, vaig guardar uns retalls de massa i vaig fer un intent de decoració, que ja veureu a les fotos.

El disposem a la safata de forn, tapat amb un drap de cotó humit, i que reposi durant una hora.

Poc abans de que hagi passat l'estona de repòs, anem preescalfant el forn a 180ºC.

Pintem el pa amb ou batut, l'empolsinem amb llavors de rosella (opcional), i enfornem durant uns 30 minuts (jo no vaig necessitar més), que estigui ben daurat. En el meu cas, a més, ho vaig posar a la part baixa del forn, perquè no se'm cremés.

I ja està, ara només toca gaudir! Fred està bo, però quan encara està tebi, és com ens va agradar més. Només us dic que el repetirem, perquè va volar, crec que us ho dic tot!

Salut!



12 comentaris:

  1. Doncs té una pinta boníssima aquest pa de pernil i la manera com l'has presentat és molt vistosa, perfecte per sorprendre als convidats ;)

    Una abraçada!

    ResponElimina
  2. Ei!! Que bo! Aquest tall que mostres es menja amb la mirada!

    ResponElimina
  3. Estupendo, que doradito y rico. En navidades en casa de mi familia canaria no falta, besitos!

    ResponElimina
  4. Te ha quedado estupendo y ademas el corte super apetecible Victot¡¡
    una abraçada

    ResponElimina
  5. Tinc un pa de pernil i formatge semblant i fet amb la Thermo, es com un briox que ens agrada molt.T´ha quedat fantàstic! Petonets

    ResponElimina
  6. Pero que bueno!!! El queso brie le habrá aportado un toque buenísimo, una idea a tener en cuenta para cuando lo vuelva a preparar.

    Un beso,

    ResponElimina
  7. T'ha quedat perfecte i collons en brie té que estar de vici. Petons.

    ResponElimina
  8. No podías llegar tarde a este reto, menudo disgusto si te lo pierdes jejeje... sobre todo para nosotros que nos hubiéramos perdido tu aportación jejeje...
    Has hecho un pan estupendo, la aportación el queso y las semillas de amapola me las apunto ;-)
    Besos
    Nieves

    ResponElimina
  9. Ostres, quina pinta més rebona, amb tot el farcidet eixe, de luxe! Aquest pa és per ami, per com de bo què està i com de ràpid es fa, comparat amb altres- jo ni tinc paciència, ni temps pels llevats ni una cuina amb condicions tèrmiques adients pel pa jajaja.
    Em quede amb el teu, que a més el fas tu :P
    Un beset,
    Angi

    ResponElimina
  10. Te quedó estupendo con ese enrejado y se ve super jugoso.
    Saludos panarras.

    ResponElimina
  11. Como me gusta este tipo de panes rellenos!!! Seguro que estaba buenísimo y voló en un abrir y cerrar de ojos por no hablar de el trenzado tan bonito has hecho. Un 10 de pan Víctor!!!

    Un besito,
    Sandra von Cake

    ResponElimina
  12. Este mes vengo tarde a saludar a las participantes del reto panarra, pero más vale tarde que nunca!!! Preparaste un pan de jamón riquísimo, y el detalle de la decoración, me gusta!!! Besos,

    ResponElimina