dimarts, 18 de juny de 2013

Croquetes de xoriço

Després de la recepta de croquetes de pernil del chef Chicote de la setmana passada, i amb una setmana mogudeta, en la que amb sort vaig poder ensenyar-vos aquelles croquetes, avui torno amb una altra tongada de croquetes, aquest cop,  xoriço.

N'he fet ja unes quantes receptes de croquetes al bloc, les quals ja havia fet abans, i he anat repetint-les a casa, però de xoriço no n'havia fet mai, i ja feia temps que tenia ganes!

Va ser quan les vaig veure al meravellòs bloc de la Clara, i al cap de poc la seva versió en thermomix al no menys fantàstic bloc de la Neus, que vaig dir que era el meu moment. Les quantitats varien una mica de les seves versions homònimes, i la manera de fer-les és 'invenció' meva, si és que es pot dir que m'ho hagi pogut inventar jo, perquè segur que aquesta manera de fer les croquetes de xoriço segur que ja existia abans.

Però deixem-nos ja de rotllos, i anem amb la recepta.


Ingredients:

- 150grs. xoriço ibèric
- 50grs. de mantega
- 60grs. de farina de rebosteria
- 400grs. de llet
- sal i pebre
- ou, farina i pa ratllat per arrebossar


Preparació:

Amb la picadora, o a ma amb l'ajuda d'un ganivet, piquem a trossets petits el xoriço.

Posem a escalfar la llet, i quan estigui a punt d'ebullició, incorporem el xoriço, fins que comenci a bullir, que ho retirarem del foc i ho reservarem, tal qual.

A una paella, escalfem la mantega, i quan aquesta hagi fos i comenci a fer bombolletes (senyal que ja està calenta), afegim la farina, que courem durant uns minuts, per fer que lligui amb la mantega, i sobretot, que no quedi crua i les croquetes tinguin gust a farina.

Un cop tinguem la farina cuita, anem afegim la llet que teníem reservada amb el xoriço, en tres tandes, removent bé entre tanda i tanda per tal que la farina i la llet lliguin bé, i puguem obtenir la beixamel que volem. Aquí us faig un apunt tonto, però molt pràctic... a més farina, més consistent la massa, i més fàcil de treballar, i a més llet (o menys farina, com ho vulgueu veure), més melosa surtirà la croqueta i en conseqüència més difícil de manipular, i més delicada serà.

Havent afegit les tres tandes de llet, en el moment que tota la llet hagi quedat integrada a la massa, retirem del foc, i reservem unes hores a la nevera que la massa es refredi.

Passat aquest temps, anem formant boletes de massa, que arrebossem en aquest ordre: farin, ou i pa ratllat, i a mesura que anem tenint croquetes arrebossades, les anem fregint en abundant oli calent, perquè quedin cruixent per fora, i meloses per dins...

I a menjar!! Per aquestes quantitats surten unes 30 boles de croquetes (també els ho donat forma de bola, però podeu fer-les de la forma que vulgueu i la massa es deixi...), així que les que no us menjeu, a congelar!!




P.D.: És poc probable que aquesta setmana us pugui presentar les receptes de les diferents coques que faré per Sant Joan... aniré una mica tard, però si us animeu, segur que les podeu preparar per Sant Pere, que també es menja coca. I que es poden menjar tot l'any, no és necessari que sigui la nit màgica, no?!!


40 comentaris:

  1. Menuda pintaza!! Se ven bien ricas, saludos.

    ResponElimina
  2. T'han quedat fantàstiques Víctor i de gust fan tota la pinta de ser exquisides! No les he provat mai de xoriço, però em sembla que m'agradarien molt!! ;)

    Una abraçada!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies Cristina!

      Era la primera vegada que feia les de xoriço, i t'haig de dir que van volar!
      Fes-les i ja veuras!

      Petons!

      Elimina
  3. Estas de chorizo me atraen mas! pintaza!

    ResponElimina
    Respostes
    1. La verdad es que yo lo tendría difícil... porqué no mejor una de cada!?

      Besos!

      Elimina
  4. Mare de Déu!!! Croquetes de xoriç, quin pecat més "capital"!!! Segur que començo i no acabo!!! Genial Víctor!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Això és el que ens va passar a nosaltres Mònica, van volar massa ràpid!

      Petons!

      Elimina
  5. Preciosas te han quedado, éstas de chorizo son las favoritas de mi hijo.
    Qué apetecible esa que está abierta: cremosita por dentro y dorada por fuera, una delicia.
    Abrazos.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Muchas gracias!
      No me extraña que sean sus favoritas, se comen solas!
      Besos!

      Elimina
  6. Fins ara havia renunciat a fer croquetes farta de escoltar els típics comentaris "la meva avia feia unes croquetes de llepar-se els dits", "a mi m'agraden més toves"...Tornaré a provar i nen si les teves no triomfant, soc un cas perdut. Petons.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Jajaja, prova-les Laura, jo abans també era d'aquests, fins que vaig començar a fer-ne, i ara... només vull les meves!!

      Petons!!

      Elimina
  7. Les croquetes m'encanten, però només si són casolanes ;-)
    Aquestes t'han quedat perfectes!! a veure si m'hi animo ara que s'apropen les vacances i tindré més temps! Un petó!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Eva!

      No hi ha res com una croqueta casolana! Anima't, i fes com jo, un bon grapat més, i la resta, un cop preparades, a congelar!!

      Petons!

      Elimina
  8. Quin goig!! a casa agraden molt. Son tant gustoses... per sopar, de luxe!!! petons,

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ja ho pots ben dir Joaquina, a casa també agraden molt, i quan les fem per sopar, volen, però siguin del que siguin!!

      Petons!

      Elimina
  9. quina pinta aquestes croquetetes, segur que passen sense gana oi!? petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. I tant que passen sense gana Roser, aquest és el problema, que vas menjant i ni te n'adones!

      Petons!

      Elimina
  10. Es veuen molt cremoses i per la coca tens raó, sempre van bé.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies Mònica per la teva visita, és un plaer que estiguis per la meva cuina!

      Petons!

      Elimina
  11. Croquetes!!!! Bones de qualsevol cosa... però de xoriço són divines!

    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
    Respostes
    1. Si que són divines si!
      Petites mossegades salades!
      Petons!

      Elimina
  12. Victor t'han quedat igual d'estupendes que les del Chicote, o encara millor!!! No he fet mai croquetes de xoriç però segur que són boníssimes!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies Neus!

      Doncs no tenen misteri, si mai has fet croquetes, ja no cal que et digui res més.

      Un petó!

      Elimina
  13. Que ricas y que gran pinta que tienen Víctor!!! Ahora que ya han pasado unas cuantas horas que cené aquí con este horario, no me vendrían mal recenear tus croquetas!!! ;-)

    Un besito,
    Sandra von Cake

    ResponElimina
    Respostes
    1. Muchas gracias Sandra!

      Es que eso de cenar tan pronto... luego enseguida tienes hambre, y la hora de ir a dormir no llega!
      Si esta noche quieres recenar, te preparo unas pocas en un momento!

      Besitos!

      Elimina
  14. Mato por el chorizo, qué bueno y en croquetas... Mmm riquísimo :D

    Besos

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gracias Beatriz!!

      Tengo que reconocer que para mí, están (casi) a la altura de las de jamón, son pequeños pecados!

      Besos!

      Elimina
  15. No sabría si quedarme con las de jamón o las de chorizo, lo mejor una de cada. Yo soy negada para las croquetas, acabo con el pan rallado y demás hasta en las pestañas y no será porque me he leído todos los consejos que hay para hacer croquetas sin manchar. Así que como no las hago aprecio mucho-mucho una croqueta casera de éstas.
    Un besito

    ResponElimina
    Respostes
    1. Pues hagámoslo así, una de cada y todos contentos!

      No te voy a dar ningún consejo porqué yo también empecé así haciendo croquetas, los intentaba aplicar todos, y acababa la cocina que daba miedo, pero al final con insistencia y práctica (y un poco de cabezonería en mi caso...) acabas sacando una manera propia, y fácil.
      Anímate y me cuentas!

      Besos!

      Elimina
  16. Jamás he hecho croquetas de chorizo, aunque en las que yo hago habitualmente, de cocido, como suele sobrar chorizo, ahí que va con el resto de las carnes. Ahora solo falta la cervecita para acompañar estas croquetas, eh.

    Un saludo.

    ResponElimina
    Respostes
    1. A ver si al final si que me voy a arrepentir de no tenerte de vecina... yo me paso por casa con las croquetas, y tú pones la cerveza!

      Besos!

      Elimina
  17. t'has tornat el rei de les croquetes? jijijiji, tenen molt bona pinta. petonets

    ResponElimina
    Respostes
    1. Més que el rei, soc com el Triki en versió croquetil, jeje.
      I prepara't que encara tinc pendents dues més per fer! Crec que estic una mica malalt...

      Petons!

      Elimina
  18. estupendas Victor, un empezar y no parar, super apetecibles¡¡
    Bona revetlla

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies Miquel, venint de tu és un gran compliment!

      Salut!

      Elimina
  19. Eppp ja sóc aquí...i porto un parell de cervesses!!!

    Gràcies noi per confiar en les meves receptes i gràcies tambè per les teves paraules...
    Un petonet noi
    i bona revetlla

    ResponElimina
    Respostes
    1. Aquestes cerveses bones!

      Com no confiar en les teves receptes, són un éxit segur, a mi no em fallen mai, gràcies a tu per compartir-les!

      Petons!

      Elimina
  20. Nunca las he probado pero... creo que me has dado ganas de probar croquetas de sabores distintos. M'encanta la forma redonda :-)
    Bon cap de setmana :-)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Manu!

      No sabes lo que me alegra que me hayas visitado, se me ha dibujado una sonrisa tonta en la cara al ver tu comentario...
      Pruebalas, y me dices, son realmente apetecibles!

      Salud!

      Elimina