divendres, 7 de juny de 2013

Pa de llavors by Xavier Barriga

Primer de tot, volia comunicar-vos que he resultat guanyador del concurs mossegades del mes de maig! Oooeee!!!

Moltes gràcies a tots i totes per haver-me votat, estic molt content, ja que hem vaig presentar de casualitat, i mireu! Sense les vostres votacions ara mateix no estaria escrivint això, així que de nou, moltes gràcies per votar! Tant de bo pugués fer-vos arribar una part del regal, quan el rebi, però crec que dividir-ho entre 300 i pico vots... complicat!

Després, dir-vos que el temps que tinc i tindré per contestar comentaris, i xafardejar i escriure als vostres blocs és cada vegada menys, però encara que no us escrigui ni us respongui, que sapigueu que continuo visitant-vos!

I ara anem a per la recepta, que aquesta setmana s'estan fent esperar!

Els que em seguiu/coneixeu, sabeu de la meva afició quasi obsessiva per fer pa. I com tinc tres llibres sobre el tema, m'he proposat anar fent totes les receptes que pugui de tots tres llibres, amb paciència, tant per fer-les com per adquirir els ingredients necessaris, que alguna recepta crec que se'm ressistirà pels ingredients...

La recepta que avui us porto és del llibre d'en Xavier Barriga, PAN, i el seu nom original és 'Barritas de cereales y semillas'. Com veieu, jo he simplificat el nom...

Ingredients:

- 325grs. farina de força
- 50grs. de farina de sègol integral
- 75grs. de farina integral
- 50grs. de farina de força torrada
- 10grs. de sal
- 5grs. de malta torrada en pols
- 350ml. d'aigua
- 10grs. de llevat fresc premsat
- 125grs. de barreja de llavors (lli, sèsam, pipes, sèsam negre...)

Preparació:

Per començar, vull fer referència al que us comentava dels ingredients... no he trobat, o no he sabut trobar la farina de força torrada, així que la vaig haver de substituir per farina de força 'normal'. Però he trobat un lloc a prop d'on estic 'destinat' ara treballant que em sembla que em podré abastir sense problemes...

Primer de tot posem tots els ingredients a un bol, excepte les llavors i el llevat, i ho amassem, de la manera següent:

- Amb una ma agafem el bol, i amb l'altre anem removent la barreja, amb energia però sense passar-se.
- Seguim amassant, notarem que la massa sembla una pasta de fang, però no us espanteu, hem de continuar una mica més, i ho deixem reposar 5 minuts. Haurem destinat com a molt cinc minuts a amassar.
- Passem la massa a la taula de treball que prèviament hem enfarinat lleugerament.
- Amb els dits de les dues mans agafem la massa, l'aixequem una mica i la colpegem contra la taula, sense deixar-la anar. Seguidament la massa que tenim a les mans la llancem contra la massa de la taula, fent així un plegat.
- Tornem a repetir el proces anterior, agafant la massa pel cantó següent. M'explico, si ens mirem la massa de cara, després del plegat, agafem la massa pel lateral esquerre. Sempre per l'esquerre, així anem fent el plegat pel cantó que toca. Ho repetirem fins que la massa deixi d'enganxar-se a la taula.
- Tapem la massa amb un drap humit i la deixem reposar 10 minuts.

Aquesta fase d'amasat i repòs la repetirem unes cinc vegades, aproximadament. En l'últim plegat, afegirem les llavors.

Aixafem ara una mica la massa, posem el llevat al centre i una mica (molt poc) d'aigua, i fem una vegada més la fase de plegat, i la deixem reposar 30 minuts més, com sempre, tapada amb un pany humit.

Passada l'estona de repòs, passem a donar forma a les barretes. Tallem peces d'entre 50 i 75grs. i formem barretes acabades en punta.

Amb el polvoritzador mullem les barretes i les arrebossem amb la barreja de llavors, i de nou, un repòs, aquest cop de 75 minuts, tapades com sempre amb drap humit.

Quan quedi poc per finalitzar el repòs, preescalfem el forn a 250º, amb una safata fonda i buida a la base.

I just abans d'enfornar tallem les nostres barretes longitudinalment amb cúter, sense por i amb decisió. Amb això aconseguirem que quan les barres pugin, no s'esquerdin.

Fiquem les nostres barres al forn, hi tirem un got d'aigua a la safata buida, i baixem la temperatura a 200ºC, per tenir-les durant 24 minuts, moment en el que les retirarem i les refredarem a una reixeta per evitar la formació d'humitat a la base.

P.D.: Segueixo sense poder editar imatges!





35 comentaris:

  1. ja m'enduria un crostó d'aquest pa ara mateix...quina pinta! sol me'l cruspiria! petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Roser! És que els pans del Xavier, es megen sols!

      Petons!!

      Elimina
  2. Maravilloso este pan, tiene un aspecto fantástico, para darle un mordisco....
    Felicidades por el premio.
    Abrazos.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gracias chicas!
      En casa le dieron más de uno!!

      Besos!

      Elimina
  3. Te ha quedado fabulosos y qué rico!! Un abrazo, Clara

    ResponElimina
  4. Primer de tot enhorabona pel premi Víctor!!! Te'l mereixes i molt!

    I en segon lloc quin pa més, però que més bo que ens has preparat avui!!! Té una pinta fantàstica!!! Me l'anoto i el provo seguríssim, perquè ja saps que últimament m'estic aficionant molt a això de fer pa i aquest em sembla que ens agradarà moltíssim! Que bo!!!

    Molts petons i bon cap de setmana!!! :)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies Cristina!

      De moment he vist les teves magdalenes, i fan una pinta...
      Espero veure pa per la teva cuina!

      Petonets!

      Elimina
  5. Moltes felicitats pel premi! Quina xulada! I per aquesta recepta panarra tan espectacular! Una abraçada Víctor!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies Mònica, s'agraixen les teves paraules!

      Petons!

      Elimina
  6. Muchísimas felicidades por el premio Víctor!!! Es super gratificante resultar ganador de estos retos!!!

    Y con respecto a tu receta mmmmmm, con lo que me gusta a mí las semillas en el pan!!

    Un besito y buen finde,
    Sandra von Cake

    ResponElimina
    Respostes
    1. Muchas gracias Sandra!

      Ya lo puedes decir que es gratificante, haya premio o no, y si además tiene premio, más todavía!

      Un besito!

      Elimina
  7. Felicitats pel concurs!!!! te'l mereixes artista!!! Per fi he pogut tornar a visitar-te!!! Jo també vaig fer aquest pa!!! és bo, eh???? Jo també tinc una mena d'obsessió en fer pa!! jajajaja!!! ja ho veuras...d'aquí una estona penjo una altre recepta!!!

    Aquests pans són perfectes per esmorzar, eh? T'han quedat "estupendus"!!!

    Molts petons

    Marta

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola guapa!

      Moltes gràcies!!! I tant que és bo el pa! Tinc uns quants llibres de pa, i m'he proposat anar fent xino-xano totes les receptes, el problema és que en poden passar anys fins fer-les totes!

      Un petonet!

      Elimina
  8. Moltes felicitats pel premi!
    Aquests panets tenen una pinta boníssima, t'han quedat de conya!
    Marta

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies Marta!

      Fan bona pinta, i van quedar molt bons!

      Petons!

      Elimina
  9. moltes felicitats pel premi!!! jo també participava pero aquesta vegada no hi ha hagut sort... el pa t'ha quedat genial! jo tambe tinc el llibre de pan i hi ha moltes receptes interessants... mica en mica

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies Neus!

      Em sembla que jo vaig tenir molta sort, perquè la segona posició em va quedar a poca distància, i quan vaig veure els vots vaig alucinar!!

      Al final sortiran totes les receptes del llibre!

      Petons!

      Elimina
  10. M'encanten aquests tipus de pans! Amb totes aquestes llavors fa tan bona pinta!!! =)
    Fa molt temps que no hi faig pa...després de veure les teves fotos em sembla que no trigaré gaire!
    Felicitats per guanyar aquest premi!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Gemma, moltes gràcies!

      Animat a reprendre el ritme i fer-ne algun, estaré encantat de veure'l al teu bloc!!

      Petons!

      Elimina
  11. enhorabuena por el premio Víctor y este pan te ha quedado tremendo y bien bueno
    Bon cap de setmana

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gracias Miquel, se agradece viniendo del Mestre!

      Salud!

      Elimina
  12. Respostes
    1. Muchas gracias Rosa, y bienvenida a mi cocina!

      Saludos!

      Elimina
  13. Quins panets més bons!!!!!!! Enhorabona pel premi !!!!

    ResponElimina
  14. Felicitats pel premi Víctor! no sé com estaria l'arròs però aquest pa té una pinta inmillorable! ;-) Marta

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies Marta!

      Als experts en arròs en llet de la casa els va agradar, espero que no m'enganyessin, jajaja!!

      Petonets!

      Elimina
  15. Quina bona pinta que fa el pa...es que el Barriga te unes receptes fantàstiques!!
    Petonets.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Gemma!

      Ja ho pots ben dir, totes les receptes del Xavier són boníssimes!

      Petons!

      Elimina
  16. Me encantan estos panes de semillas! y viniendo de un maestro como es Xabier.... me lo imagino!

    Te han quedado geniales!

    Abrazos salseros!

    Tito

    ResponElimina
    Respostes
    1. Muchas gracias Tito!

      La verdad es que si no haces inventos y sigues los pasos del libro, no hay margen de error!

      Saludos!

      Elimina
  17. Víctor... plas, plas, plas i plas!!!!!!!!!!! :)))) I felicitats pel premi!!!!!!!!!!
    Una abraçada panarra!!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies Dolors!!

      Per aquesta cuina, encara que arribi l'estiu, es continuarà fent pa!

      Petons!

      Elimina
  18. Quina pinta aquestes barretes! Jo tb. m'estic enganxant amb aixo del pa, desde que vaig fer la baguette per els bakers, ja, ja. Felicitats per el premi.

    ResponElimina