dimecres, 26 de març de 2014

Semla - Bake the world

De nou un mes més amb el repte que ens proposen les noies de Bake the world, un repte especial, que conmemora un any i mig de reptes, i a més ho fan amb un sorteig, on regalaran a l'afortunat (o afortunada) el fantàstic llibre PAN CASERO de l'Iban Yarza, què més es pot demanar?

I per a aquest nou repte, ens proposen visitar terres sueques i que gaudim d'aquest panet dolç de nom estrany, i una delícia on les hi hagi! Semla, o semlor, és un panet, com ja he dit, d'origen suec, i que és molt similar al brioix, però amb la particularitat que va farcit de massapà, i cobert per una capa de nata, rematats amb sucre llustre. El que us he dit, una delícia!!

La recepta que he seguit és la de la Pam, d'unodedos, i pel massapà m'he guiat pels consells de l'Iban a La memoria del pan.

Tasteu-los i repetireu!

Ingredients:

Per als panets
- 50gr. de mantega
- 150ml. de llet
- 50gr. de sucre
- 1 pessic de sal
- 1 ou
- 1 culleradeta de cardamom
- 25gr. de llevat fresc
- 1/2 culleradeta de llevat químic tipus Royal
- 400gr. de farina de força
- una mica de llet per pintar els panets

Per al massapà:
- 100gr. de farina d'ametlla
- 100ml. de llet
- 50/75gr. de sucre

Per rematar la feina:
- nata per muntar (al gust del consumidor)
- sucre llustre

Preparació:

Escalfem la llet, per tenir-la tèbia, i desfem en ella la mantega i el llevat. A un bol on tinguem aquests ingredients, afegim el sucre, l'ou batut, el cardamom, la sal, i barregem, incorporant poc a poc la farina conjuntament amb el llevat químic.

Ho anem pastant fins que obtinguem una massa llisa i suau, que deixarem reposar tapada amb un drap de cotó humit, fins que dobli el volum. Jo la vaig tenir gairebé dues hores, que diumenge va fer fred i costava que pugés.

Desgasifiquem la massa i la dividim en porcions d'uns 70gr., les quals donarem forma de bola que anirem colocant a una safata de forn. Deixem ara reposas els panets altre cop tapats fins que de nou doblin el seu volum. Per a això tindrem la precaució de deixar una bona separació entre els panets, per tal que no s'enganxin en crèixer.

Un cop hagin pujat, els pintem amb una mica de llet i els enfornem amb el forn preescalfat a 200ºC, calor a tot arreu, i si teniu funció aire, és el moment d'aprofitar-la, durant 12 minuts. Jo els vaig tenir només 10 minuts amb el forn encès, i 3 minuts més dintre amb el forn apagat.

Ara ve la part divertida. Preparem el massapà barrejant els tres ingredients fins a obtenir la massa desitjada.

Obrim els panets per la part de dalt, i els buidem una mica. La molla la barregem amb el nostre massapà i una mica de llet, i farcim amb aquesta barreja tots els panets.

Muntem la nata amb una mica de sucre (jo vaig fer servir uns 25gr. de sucre vainillat per 200ml. de nata), i amb l'ajuda d'una màniga pastissera la distribuim entre els panets. Si voleu donar-li consistència a la nata i que es mantingui fer-ma, afegiu una cullerada de postres de maizena diluida en una mica d'aigua quan la nata comenci a muntar-se.

Finalment, tapem els panets amb les seves corresponents tapes, i els posem macos empolsinant-los amb sucre llustre.

Així 'tal qual' estan brutals, però si feu cas a l'Iban i els mengeu amb plat, havent-hi posat mig got de llet calenta i que el panet es vagi banyant, no hi ha nom!!

I vosaltres, us animeu a caure en la temptació?



30 comentaris:

  1. Semblen bons, Víctor! Ja he vist els de l'aprilkitch també, i fan salivera... no els coneixia, els semlor o semla, com tu dius. Molt interessant!

    ResponElimina
  2. Estic segura que és per repetir, la pinta ho diu tot! petons

    ResponElimina
  3. Que ricos han salido ¿verdad? A ver si hay suerte y me llevo el libro jejeje... es bromaaa, suerte a todos!!
    Besos
    Nieves

    ResponElimina
  4. Fa cosa d'un mes vaig fer-ne i dono fe que estan deliciosos! i a més farcits i amb nata... per repetir!!! un petó!

    ResponElimina
  5. Ni chikininnnnn!!! tú tambien caiset en la tentación suecaaaaaaaaaa!!! ;) si es que estos nórdicos son muy peligrosos con sus dulces, verdad???? ;)
    Yo antes participaba en los retos de bake the world, pero no me da la vida para llevar todo para adelante :( así que ahora me conformo con admirar lo que hacéis los demás y de paso coger ideillas para cuando tengo un ratillo horneador :)
    Te quedaron muy lindos, con esa barriguita de nata tan sexi :)
    Feliz semana lindisimo y simpatiquisimo!!!!!!!!!! muasssssssssssssssss

    ResponElimina
  6. El problema esta en poder parar de comer.
    Besos. "La Cocina de Trini Altea"

    ResponElimina
  7. Quiero entregarte el premio Indalo por tus seguidores y tus buenas recetas, después tu se lo puedes entregar a quien tú quieras eso si que cumpla los requisitos. Aquí te dejo el enlace para que lo recojas.
    http://cocina-trini.blogspot.com.es/2012/10/premio-indalo-de-bronce-indalo-de-plata.html

    ResponElimina
  8. Estupenda receta el reto que nos han propuesto este mes. Besos

    ResponElimina
  9. Tan sol he provat un trosset de res però m'han encantat i mira que em costa menjar dolços. Petons.

    ResponElimina
  10. Mmmmm, que pinta más esponjosita, te han salido de cine. Nada, nos estamos poniendo morados con tanta semla, delicioso. un besazo!

    ResponElimina
  11. Jolines quina enveja em feu amb aquest repte, i jo perquè no tindré un poc més de temps?? la veritat que fan molt bona pinta i poder menjar-los és tot una festa, en el desdejuni, mnnn, quin comencament de dia més bo!!
    Muaka

    ResponElimina
  12. Vaya que si hemos caído en la tentación: nos parecen un dulce delicioso...
    Una estupenda versión la tuya..
    Besos.

    ResponElimina
  13. Victor hoy me habeis dado mucha envidia con este postre nordico,los veo tan buenos que solo con verlos ya apetecen¡
    Una abraçada

    ResponElimina
  14. Bonitas fotos !!! con esos ingredientes has conseguido unos bollitos deliciosos .Ha sido un placer preparar Semlor. Me guardé 3 en el congelador y espero al finde para tomarlos bañados en un plato con leche como se acostumbra... Menudo festival!!! Nos encontramos en el próximo reto panarra.. Besoss,

    ResponElimina
  15. Socorro Víctor, ya no puedo comer más y todos se ven increíbles!!!! Una maravilla de reto el de este mes! Las fotos te han quedado muy bien, y verdaderamente dan ganas de meter la mano y coger otro....que ya llevo unos cuantos hoy, jajajja!!!
    Un besazo corazón!

    ResponElimina
  16. Genial Víctor! Mira, fa molt poquet que em vaig afegir a la proposta de "Bake the world" però aquest mes he arribat tard!! Quina delícia!! I n'esteu omplint la xarxa!!! Això engreixa només de mirar-ho!! Molta sort amb el llibre: jo el tinc i és simplement fantàstic!!!
    Petons

    ResponElimina
  17. No saps la pena que m´ha fet no poder participar aquest mes!!! Amb la pinta tan bona que fan aquests semlor!!! Els haure de fer "fora de concurs" per treure'm les ganes... T'han quedat genials i veig que cada cop fas fotos mes xules!! Petons

    ResponElimina
  18. Jo vaig caure en la temptació ara fa dos anys, pel meu gust em va agradar més servir-com ho fan els suecs, en un plat amb llet calenteta, una mica, per què en el seu moment em van semblar secs. Però sigui com sigui, estan molt bons, un repte molt dolç aquest cop.
    Un petonet

    ResponElimina
  19. Ole tu!!! que be que t´han sortit! tenen tots una pinta que no vegis, jo no els he fet mai i cada vegada que els veig penso que ho hauria de probar jajaja. Petonets maco!

    ResponElimina
  20. Quina cosa més viciosa, no? Quasi pecat! M'agrada que porti cardamom... Li deu donar molt bon gustet, molt original
    Marta

    ResponElimina
  21. Yo creo que con esta invasión de semla en la red, no creo que de tanta gente como los haya visto, no vaya a caer en la tentación de hacerlos. Y si son impregnados en leche, ahí donde pierden su nombre, como dices, son una perdición.

    Por cierto .. ¿es esta la primera vez que te veo participando en el reto?

    Besos

    ResponElimina
  22. Ha sido delicioso compartir este reto, los semlor me tienen a sus pies... los tuyos, estupendos, como no puede ser de otra manera!

    ResponElimina
  23. D'aquests panets farcits en podria mernjar fins a empatxar-me! Han de ser espectaculars! Petons!

    ResponElimina
  24. A mi les masses fermentades no s'em donen gaire bé, però m'hi haig de posar. Mira que aquest mes em volia animar amb el repte però es necessita massa temps i no l'he tingut:( Amb aquesta nata són pecadors!
    Un petó Víctor i molt ben fet!

    ResponElimina
  25. No me canso de verlos por la red... vaya delicia de dulce!!!
    Y es que al final voy a tener que envalentonarme y deleitarme con estos bocados.
    Qué ricos Víctor, te han quedado espectaculares.
    Besos

    ResponElimina
  26. Yo también caí en la tentación y de verdad que ha merecido la pena, tus bollitos se ven deliciosos.
    Saludos panarras.

    ResponElimina
  27. Te han quedado estupendos!!! La verdad es que a mi me han parecido unos bollitos deliciosos y mojados en leche toda una tentación.
    Los míos este mes han salido con retraso, ya que por culpa de un contratiempo no los pude publicar el día previsto, pero como tenía la recta preparada no quería perderme la oportunidad de presentarlos, aunque fuese fuera de plazo.

    Un beso,

    ResponElimina
  28. Els Semlor em tornen boja cada cop que els veig! :-) Són tan macos i tant terriblement temptadors! T'han quedat perfectes, de veritat. La Linda Lomelino es una 'blogger' de Suècia a la que segueixo des de fa temps (és molt coneguda) i molts cops posa fotos dels seus Semla a Instagram; doncs bé, a tu t'han quedat igual de perfectes que a aquesta noia.

    ResponElimina
  29. Ooooh! Tenía esto aquí pendiente de leer en mi bloglovin porque sabía que iba a merecer la pena y quería leerlo tranquilamente. Me parece una delicia increíble. Una masa de brioche rellena y con nata y azúcar??? pero por favor, el octavo pecado capital ha sido descubierto!
    he tenido a mis peques malas y tengo pendiente liarme con tus pequeños brioches de naranja y chocolate pero ahora ya me haces dudar!! Esto también es un planazo!
    Qué tal el cumple de mini-pumuky?
    Se te ha echado de menos por el asaltablogs este mes! Pero es que no da la vida para participar en tanto reto a que no? De vez en cuando es bueno variar.
    Bueno, que me encanta todo lo que posteas últimamente!
    Bss
    Beatriz

    ResponElimina