dijous, 2 d’octubre de 2014

Pa de patata i romaní

Bé, ja us vaig dir fa dues setmanes que us portaria un pa per poder gaudir encara més del salmó marinat que vaig preparar, i he fet una mica el mandra i m'he retrassat més del que jo volia.

Però com us ho vaig dir, aquí us el porto, un excel·lent pa de patata i romaní extret del llibre "El aprendiz de panadero" de Peter Reinhart. Un pa que fa servir un preferment que es diu biga, molt fàcil de fer, de gust suau i tendre gràcies al midó de la patata, i molt aromàtic pel romaní fresc. I a més a casa l'hem acompanyat de salmó marinat i formatge fresc, que a mi personalment m'ha semblat perfecte!

I parlant de llibres, us ha passat mai que fent una recepta d'un llibre, aquesta estava malament? Entenc que pot passar, som humans, i per moltes correccions que pugui passar el text, sempre es pot escapar alguna. A mi concretament només (i dic només perquè és més que probable que m'hagi trobat amb errors que no he vist) m'ha passat dos cops, i és casulitat però ha estat en el mateix llibre, justament en el llibre del qual he extret aquesta recepta. El primer error l'he trobat en la recepta del NY Deli Bread, un pa que volia fer (i vaig fer) per al repte Bake the World d'aquest mes de setembre passat, però que mentres anava preparant la recepta, m'anava trobant incoherències, com que un pa que porta farina de sègol, a la llista d'ingredients apareix a la massa mare i a la recepta final, però en l'explicació no apareix, o segons la recepta li has de posar oli en dos processos, però realment només ho has de fer en un... fet que va provocar que el meu pa sortís bastant lleig, i decidís no publicar-lo.
I el segon error, ha estat en la recepta d'avui. Petits errors que de seguida els veus, i que majoritàriament són de redacció, però que hi són.

Això no m'impedirà a continuar devorant el llibre (un cop més) i provar de fer més i més receptes, simplement ho volia compartir amb vosaltres, i que em diguéssiu si us heu trobat en situacions similars, i en quins llibres. Només us he parlat d'errors en llibres de cuina, perquè en llibres de lectura 'normal' m'he trobat molts més. Com a exemple us poso el llibre "El joc d'Ender". Tinc 4 edicions d'aquest llibre (si, adoro aquest llibre), i en totes quatre, que teòricament han de ser iguals, perquè almenys no especifica cap correcció de traducció de l'anterior, m'he trobat en diversos paràgrafs 4 textos amb petites diferències entre si. Suposo que ho he vist pel fanatisme per l'admiració que em desperta el llibre, sinó, segurament ni tant sols us parlaria dels seus errors.

I vosaltres, us heu trobat amb gaires errades en els llibres que heu llegit, de receptes i de no receptes?

Ingredients:

Per la biga:

- 320gr. de farina de pa
- 1,5gr. de llevat granulat o 4,5gr. de llevat fresc
- 230ml. d'aigua

Per al pa:

- 200gr. de biga
- 400gr. de farina de pa
- 10gr. de sal
- 1gr. de pebre negre mòlt
- 4gr. de llevat granulat o 12gr. de llevat fresc
- 170gr. de puré de patata
- 15ml. d'oli d'oliva
- 7gr. de romaní fresc (jo, 10gr.)
- 240ml. d'aigua tèbia (jo, 260ml.)
- 30gr. all torrat (opcional)

Preparació:

Com veieu, si feu la biga amb les quantitats que us indico, gairebé surt el triple del que necessitem. Jo vaig fer tota la biga perquè vaig duplicar les quantitats del pa per fer-ne el doble. En això us ho deixo a la vostra elecció, podeu reduir quantitats de la biga, o fer com jo, o el que més ràbia us faci.

Per fer aquest pa necessitem dos dies. El primer per preparar la biga i deixar que fermenti durant un dia, i el segon per fer el pa en concret, així que paciència, que com sempre, els pans necessiten temps, però no pas de preparació, sinó sobretot, d'espera!

El primer dia barrejarem tots els ingredients de la biga a un bol, amb l'ajuda d'una cullera, fins a integrar-los. Ha de quedar un pel enganxifosa, però només un pel.

Empolvorem la superfície de treball amb farina, i la pastem fins que la massa quedi suau, que permeti treballar-la, i que al tacte sembla que se t'hagi de quedar enganxada, però no ho fa pas. En el llibre posa, textualment, adherent però no enganxosa. També parla de temperatures internes de la massa. Aquí ja no m'hi fico perquè seria complicar massa el procés, i considero que no és necessari.

Engrassem un bol amb oli i dipositem la nostra massa dintre, fent que tota la superfície quedi coberta d'oli (vigileu que l'oli ha de ser el just i suficient per fer una molt fina película d'oli, no pas per banyar la massa!!), tapem el bol amb paper film i deixem el temps necessari fins que dobli el seu volum. Aquests dies de calor, segurament amb dues hores tindreu suficient. Jo ho vaig fer en un dia molt plujós i humit, i vaig necessitar 4,5 hores.

Quan hagi doblat el volum, patem amb suavitat la biga per tal que perdi aire, tornem a tapar amb paper film i la deixem reposar a la nevera tota la nit.

El dia següent, treiem la biga de la nevera una hora abans de fer-la servir per tal que agafi temperatura, la tallem en trossos més petits i la deixem atemperar tapada amb paper film.

I comencem a preparar el nostre pa.

Barregem la farina, la sal, el llevat i el pebre amb l'ajuda d'una cullera de fusta (bé, jo he fet servir una de fusta, però si voleu emprar les mans, o una cullera de plàstic, o...). Afegim la biga, el puré de patata, l'oli, el romaní i la meitat de l'aigua, i continuem barrejant amb la cullera, fins que els ingredients s'hagin integrat en una bola bastant enganxosa. 

A partir d'ara, a la superfície de treball prèviament enfarinada, anirem pastant i corregint de farina i aigua fins que obtinguem una massa llisa i suau. La farina que compro ara m'absorveix molt poca aigua, així que habitualment poso més del que diu la recepta. En aquest sentit, cadascú es coneix amb la seva farina i sap si les quantitats 'normals' són les adequades per a fer el pa, o n'ha de posar més o menys.

Un cop aconseguida la textura que busquem, ara és el moment de posar-hi l'all torrat i integrar-ho a la massa. Jo no en vaig posar, però penso que ha de donar-li un punt final molt bo.

Tornem a engrasar un bol amb oli, i deixem fermentar la nostra massa tapada amb paper film el temps necessari fins que dobli el volum.

Una estona abans que hagin doblat el seu volum, encenem el forn a 200ºC.

Retirem la massa del bol i li donem la forma desitjada (en aquest cas vaig fer panets d'uns 150gr. i un més gran d'aproximadament 800gr.), i els anem disposant a la safata del forn.

Just abans d'enfornar, pintem els pans amb oli d'oliva, i els enfornem durant 25 minuts els panets, i 35 minuts el pa més gran. Tots han de quedar daurats per fora i sonar a buit per dins en picar-los per sota amb els dits. Inicialment no necessiten humitat ja que la patata ja els hi dona, però no crec que els vagi malament. 

Deixem refredar a una reixeta, i... a gaudir-los!!!



19 comentaris:

  1. Otro estupendo pan, que con patata todavia no he probado nunca.Veo que va saliendo poco a poco el salmón del otro dia, menos mal jaja
    Si que me he encontrado errores en algunos libros y en recetas de blogs tambien, pero ya se sabe humanos somos¡ y cometemos errores.
    Una abraçada

    ResponElimina
  2. Igual que en Miquel i que tu, en més d'una ocasió m'hi he trobat i fins i tot revisant receptes meves abans de publicar-les, quan sembla que ja estan a punt! hahaha En certa manera suposo que és normal ;) tot i que és cert que quan és per fer una recepta, llavors pot ser que el resultat final no sigui el desitjat... i això molesta una mica, però en fi!

    Aquest pa de patata i romaní té una pinta fabulosa i amb el salmó marinat de l'altre dia i el formatge fresc... que bo! Tant de bo ho tingués per sopar avui!!

    Una abraçada!

    ResponElimina
  3. Puré de patates en un pa, ho tendré que provar, suposo que has redactat la recepta canviada o tenim que buscar el error, jajjaja !! Petons.

    ResponElimina
  4. Ostres un pa deliciós, però mai havia sentit que hi hagués pa de patata, quina cosa tan original i tant bona!!!
    tonets

    ResponElimina
  5. Ostres...a mi em fa una mica de ràbia quan la recepta del llibre està malament i t'has de posar a desentrellar si el que està malament és el llistat d'ingredients o l'explicació...amb tot, si el llibre s'ho val paga la pena l'esforç, i es perdonen millor els errors!!! Aquest pa me l'apunto! Petons!

    ResponElimina
  6. estas fet tot un artista del pa eh!! quina bona pinta té....m'encanta els pans fets a casa...si tingués ganes de ficar-m'hi!! petons

    ResponElimina
  7. M'encanta aquesta dieta que fas!!! ;P Hi ha més pans com aquests al menú??? Si és així em passes totes les receptes per favor!! jajajajaja I sí, el llibre d'en Reinhart és una joia però té errades, més de 2... però com que el llibre s'ho val, tots ho deixem passar i fins i tot ens fa gràcia descobrir-les jajaja
    Petons

    ResponElimina
  8. Té molt bona pinta Víctor, mai he provat un pa fet amb puré de patates, sembla un 'bagel'!
    A mí m'ha passat moltísimes vegades i a sovint em fa indignar-me, per exemple amb un llibre de receptes amb xocolata, ja n'he fet 5 o 6 i trobo errors oincongruències en gairebé totes, fins i tot llegint la resta veig que per exemple als ingredients diu d'usar les clares i els rovells per separat però a la preparació troves que et diu que afegeixis els rovells i no diu res de clares i no saps on van ni quan.
    Errors d'aquest tipus i incongruencies com tu dius hi ha moltes, un petit 'despiste', un error de la traducció, o es que la qualitat del llibre es baixa i es fet per editorials barates o de mala qualitat que no paren a revisar. Ara sempre tinc molta cura a l'hora de comprar llibres;)
    Però com tu dius, cap error m'impedeix seguir 'devorant' el llibre! Jjajaaj

    ResponElimina
  9. Aquest pa té una pinta fantàstica!!!
    eeeiii a mi també m'agrada molt el Juego de Ender d'Orson Scott Card!! No soc tan fanàtica com tu, només tinc una edició, pero em va agradar molt. I el de La voz de los muertos també. I mira que a mi la ciecia ficció no em va gaire.
    Trobar errors, sí, algún cop, pero no els tinc memoritzats, o sigui que no sabria dir-te a on :)
    petos i bon cap de setmana

    ResponElimina
  10. Es la primera vez que vemos una receta de pan con patata, ¡gracias por mostrarlo! Por cierto, en nuestro blog andamos de sorteo, nos encantaría que participaras, así que te dejamos el enlace. ¡TE ESPERAMOS!

    http://recetasdeazucaryoregano.blogspot.com.es/2014/09/gran-sorteo.html#more

    ResponElimina
  11. Jo qué pinta este pan! A pesar de haber encontrado los errores parece que los has resuelto divinamente!
    A mí no hay cosa que más rabia me dé que encontrar errores en los libros. A nosotros, que somos aficionados, se nos pasa alguno, pero somos humanos y somos UNO para hacer la receta, fotografiarla, redactarla, repasarla y publicarla. Y normalmente, si algún lector te dice que algo no se entiende o que falta algún ingrediente en la explicación, lo corregimos al momento.
    Así que en un libro editado e impreso por el que se cobra dinero y en cuya publicación han intervenido el autor, el editor, el publicista, el corrector, y que ha sido sometido a innumerables pruebas y revisiones, y que a veces cuesta un ojo de la cara (porque hay qué ver cómo se han puesto de caros los libros de cocina, que hay veces que me dan ganas de llorar cuando veo que un Vargas-Llosa vale 20 eur recién publicado y uno de Lorraine Pascal vale 50...) me parece inadmisible que haya errores que además tienen como resultado que te salga mal una receta. No puedo.
    Pero bueno, si te tenemos a ti que las corriges, esto es un lujazo!

    Besitos,
    Beatriz

    ResponElimina
  12. Feia dies que no pasava per aqui, i que em trobo?, un pa delicios per un salmó boníssim!!!! Em guardo la teva recepta que m'agradat moltissim i ja no te errors!!! Per cert, el teu nen esta moníssim!! Petons

    ResponElimina
  13. Vaja pensava que ja havia comentat aquesta deliciosa entrada. Un pa molt bo i molt ben acompanyat!! Crec q llibres d'aquests n'hi ha més d'un...a jo també em fa molta ràbia trobar-me errors!! Però vaja te n'has sortit molt bé!!

    ResponElimina
  14. Que buenta pinta Pumuky, me tienes salivando! Besitos!!

    ResponElimina
  15. A mi quan se sumen dos errors en un sol llibre... em fan desconfiar. Menys mal que tu tires endavant, sino ens hauríem perdut aquest pa que fa una pinta deliciosa, molt gustós...
    Marta

    ResponElimina
  16. Haig de fer aquest pa sí o sí! Quinta pintassa que fa! M'agrada molt la combinació de patata amb romaní, els pans amb un toc d'herbes aromàtiques són irresistibles...jo me'l menjaria amb un trosset de formatge manxec i una miqueta de vi negre, jeje.
    Quant has començat a parlar sobre les errades als llibres he començat a enrecordar-me de mooooltes errades que malauradament m'he trobat a un munt de llibres...i molts d'ells llibres ben famosos. Com, per exemple, les primeres edicions del llibre Pa d'en Xavier Barriga...concretament en la recepta del pa d'oli hi ha dues errades imperdonables! Posa un llitre d'aigua per la massa (!!!) i a més a més falta un dels ingredients. Mig kilo de farina a la brossa...quina ràbia que em fa quan les receptes estan plenes d'errades!
    Un altre llibre amb el que també he tingut algunes decepcions és el de la Rose Levy 'La biblia de los pasteles' i així podria estar tota la nit...perquè tinc molts llibres de cuina! :-p. Bé, no vull que t'adormis llegint el meu comentari, peró em posa de tant mala llet quan veig que 'per culpa' d'una errada haig de llençar tants ingredients a la brossa!

    Un petó!

    ResponElimina
  17. Este pan es el complemento perfecto para el salmón!! eso sin duda amigo!!!
    En cuanto a lo de los errores, si, me ha ocurrido muchas veces..y yo me digo como tú, que somos humanos y es normal...o no tanto!..piensa que nosotros si cometemos un error no tenemos un equipo de correctores que se supone que tiene que hacer su trabajo...no??? por eso ellos venden y ganan dinero..así que en su caso esos errores son menos perdonables ;)
    Aunque también he de decir que hoy tengo el humor un poco nubarrón...mañana igual seré más comprensiva :)
    El caso es que con pequeños errores y todo, tanto el libro del que hablas y que tengo, como tu receta del pan...son ambos maravillosos!!!
    feliz casi fin de semana mi guapo amigo!

    ResponElimina
  18. Expectacular ese pan con salmón.
    Me han encantado las propuestas de tu bloc, te invito a visitar el mío y espero que disfrutes del post, esta semana quedamos en mi rincón de lectura y si no eres seguidora me encantaría que lo fueras, elracodeldetall.blogspot.com

    ResponElimina