dimecres, 22 de maig de 2013

Baguette per Bake the world

Tant fer pa tant fer pa, al final m'he decidit!!!

A què? Doncs a participar de les propostes panarres que mensualment ens ofereixen desde Bake the World.


Per a qui no sàpiga de què va el tema, Bake the world és una iniciativa propulsada per quatre blogueres (Virginia de Sweet&Sour, Salomé de Bloc de recetas, Daniela de Vegetarian gustos si sanatos i Clara de Migas con Locura, i si, és la Clara de Masterchef), on ens plantegen realitzar un pa diferent cada mes, perquè ens enfrontem sense pors a les masses, les farines, els llevats, etc... i obtinguem un bon producte fet a casa.

Aquest és el primer (i em sembla que no l'últim) mes que participo, i la proposta que ens fan per al mes de maig és el pa de baguette. I cito textualment del correu que ens han enviat per participar al respecte de la baguette:

"Una baguette (en francés literalmente ‘varilla’) es una variedad de pan  preparada con harina refinada de trigo, agua, sal y levadura, es decir la masa de pan francés básica, pero que se caracteriza por su especial forma, ya que es mucho mas larga que ancha. Tiene además como caracteristica que tiene una corteza crujiente y una miga muy suave y esponjosa. Es ideal para la elaboración de bocadillos, o para tomar en rebanadas en el desayuno acompañada de mantequilla y mermelada, o quesos y pates..



No obstante debéis saber que no todos los "panes largos" en Francia se denominan baguettes. Una baguette estándar mide unos cinco o seis centímetros de ancho por tres o cuatro de alto, pero puede llegar a medir un metro de largo. Las pequeñas se utilizan frecuentemente para hacer bocadillos. Éstas se conocen como demi-baguettes (media baguette), tiers o laboyries. Un pan más denso es una "flûte" y un pan más delgado es una "ficelle". 



Debe consumirse lo más pronto posible, porque es un pan que tiene una duración en frescura mas escasa que los panes mas gruesos y se endurece con el paso de los días."

I ja està, amb això ja tenim tot el que ens cal... només ens falta posar-nos en marxa!

Jo m'he basat en el llibre de Peter Reinhart 'El aprendiz de panadero', una de les meves actuals bíblies panarres, i he seguit al peu de la lletra les seves indicacions, i la única variació és que en comptes de fer servir llevat en pols he fet servir llevat fresc premsat, fent la conversió 1 a 3 (una unitat de llevat en pols equival a 3 de llevat fresc). És una baguette amb polish, una espècie de massa mare, i les quantitats que diu el llibre (i les que jo he fet servir), ens donen per quatre baguettes en un forn convencional, de tamany mitjà.

Ingredients:

Per al poolish:

- 320grs. de farina 
- 360ml. d'aigua
- 1 grs. de llevat instantani (3grs. de llevat fresc)

Per a la baguette:

- 200grs. de poolish
- 225grs. de farina integral tamissada
- 250grs. de farina blanca normal
- 10grs. de sal
- 2grs. de llevat instantani (6grs. de llevat fresc)
- 270ml. d'aigua tèbia
- farina de blat de moro

Preparació:

El primer que toca preparar és el poolish, ja que ho hem de tenir preparat amb antelació. A un bol barregem la farina, l'aigua i el llevat fins a integrar tots els ingredients i que la farina quedi hidratada. Ha de quedar una massa diríem que llefiscosa, si podem definir-la d'alguna manera. Ho tapem amb paper film, i ho reservem durant tres o quatre hores, o fins que comenci a fer bombolles de manera abundant. En aquest moment, ho reservem a la nevera durant tota la nit.

Una hora abans de començar amb la baguette, traurem de la nevera el polish, perquè agafi temperatura. Tamissem la farina integral per eliminar tota la fibra que puguem.

A un bol posem les farines, la sal, el llevat, el poolish i l'aigua, i comencem a amassar fins a obtenir una bola, que ens ha de quedar suau al tacte, però no enganxifosa.

Un cop tinguem la nostra bola, enfarinem la superfície en la que treballarem, i a sobre comencem a amassar de veritat (lo d'abans era un assaig...), durant uns 10 minuts, o el temps que considereu necessari per tal d'obtenir una massa llisa i que puguem tractar amb relativa facilitat.

La deixarem reposar durant dues hores a temperatura ambient, a un bol que prèviament haurem engrassat amb una mica d'oli, tapat amb paper film.

Passades les dues hores, la traiem del bol i l'amassem amb suavitat durant un minut. Seguidament, la deixarem reposar dues hores més. En ambdues tandes de repòs, la massa hauria d'haver doblat el volum.

Ara enfarinem de nou la superfície de treball, i aboquem la massa amb delicadesa perquè no perdi volum. La dividim en quatre parts, que finalment seran les nostres baguettes, i comencem a donar-lis forma. He fet quatre perquè era la llargària màxima que permetia el meu forn. Si teniu un mega-forn, podeu fer menys parts i obtenir unes baguettes més llargues.

I a continuació explicaré com formar les baguettes:

1. Estirem la massa pels extrems, donant-li una forma allargada.
2. Amb el lateral de la ma, aixafem la part central de la massa, per tota la llargària.
3. Segellem el forat que hem fet al pas 2, apretant amb firmesa contra la taula per crear tensió superficial. Perquè us feu una idea, en el pas 2 hem donat a la massa a tota la seva llargària la forma d'una M (si, heu de tenir imaginació...), i en el pas 3, hem tancat els extrems de la massa, atrapant "l'aire" que tenim a la vall de la M.
4. Treballant ara des del centre de la baguette fins als extrems, fem rodolar la massa per la superfície, fins que tinguem la longitud que volem. Quan arribem als extrems, pressionem una mica més, per tal que tingui un final més primet.

Un cop hem seguit aquests passos, anem disposant les baguettes a una safata de forn on tindrem el nostre paper de forn una mica enfarinat amb la farina de blat de moro, deixant prou separació entre elles, tenint en compte que hem de deixar que augmentin el volum 1,5 vegades (això és aproximadament una hora).

Mentres les baguettes pugen, preescalfem el forn a 260ºC, o el màxim que ens doni si el nostre forn no arriba a aquesta temperatura, i posem dues safates al forn, totes dues buides: una en la que posarem aigua per generar vapor, a la base del forn, i l'altra a mitja alçada, que serà on traspassarem les baguettes d'on les tenim fermentant.

En el moment que hagin augmentat el volum que necessiten, procedim a fer a les baguettes els talls característics a la superfície amb molta decissió i un ganivet ben esmolat. Les baguettes acostument a tenir de 5 a 7 talls, segons tinc entés. Traspassem les baguettes a la safata del forn, i posem un got d'aigua calenta a la safata inferior per generar el vapor. Passats dos minuts, baixem el forn a 230ºC i les coem durant 10 minuts. Passats aquests 10 minuts, girem la safata de forn per tal que es coguin uniformement (hi ha forns que escalfen més de darrera que de davant, habitualment), i deixem 10 minuts més.

Si passats els 20 minuts totals no han quedat prou daurades, podem mantenir-les dintre del forn amb aquest apagat de 5 a 10 minuts més.

I per fi, les traiem del forn i les deixem refredar a una reixa durant almenys 40 minuts per poder gaudir-les com cal!!

Shall we bake?





48 comentaris:

  1. El pan de este reto te ha quedado genial!!! Y la última foto del bocadillo no para de decir que le coma!!! Jajajaja

    Un besito,
    Sandra von Cake

    ResponElimina
    Respostes
    1. Muchas gracias Sandra, para mí ha sido divertido participar en el reto de este mes, así que seguro que repito!

      Besos!

      Elimina
  2. Hola, me quedo por tu blog, si me lo permites .El pan esta genial, mi padre era panadero y toda la familia trabajábamos en el horno, tu pan esta de 10. Un saludo

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Begoña, por supuesto que te lo permito, eres más que bienvenida.

      Muchas gracias por tus palabras, me han hecho mucha ilusión.

      Besos!

      Elimina
  3. Caray...al més pur estil "comeras el pan con el sudor de tu frente"....segur que a les grans superficies no fan tanta faena per coure les bagettes. Enhorabona i bon profit!!!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ja ho pots ben dir que no treballen tant les grans superfícies per obtenir aquestes baguettes, però t'haig de dir que val la pena!

      Petonets!

      Elimina
  4. Buen bocata, me alegro de verte por Bake the world, voy a darme un paseico por tu cocina. Saludos panarras.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Muchas gracias por tus palabra Jose, y bienvenido!

      Salud!

      Elimina
  5. Caram, quin pa més temptador que t'ha quedat! Així tots serem panarres! ha ha ha. Petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. Si és que la febre panarra es va estenent poc a poc... i no m'estranya!

      Petonets!

      Elimina
  6. T'han quedat genial!!! Ja sé el proper pa que faré!!! hehehe

    Una abraçada!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies Cristina!

      Donen una mica de feina, però valen la pena!

      Petons!

      Elimina
  7. Para nosotras también es el primer mes y como tu dices, ya nos hemos enganchado y a no ser por causas de fuerza mayor nos veremos todos los meses.
    Nieves

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola chicas!

      Verdad que engancha! Bienvenidas a mi cocina, nos vemos en Bake the world!

      Besos!

      Elimina
  8. Te ha quedado genial Victor! Estas hecho un panadero profesional! Tiene una pinta buenisima y muy buen post, Un abrazo!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola chicos!

      Muchas gracias por vuestras palabras, me animan a seguir haciendo pan!

      Un abrazo!

      Elimina
  9. Qué buena pinta!!, y el bocata se ve muy apetitoso...
    Qué bien que te hayas decidido porque vas a disfrutar mucho con estos retos.
    Un abrazo.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gracias chicas!

      La verdad es que me ha costado decidirme, pero ahora ya no pararé, jajaja!!!

      Besos!

      Elimina
  10. una baguette así recién hecha y su buen jamón ibérico uhm¡¡ va el vino ya lo pongo yo¡
    una abraçada

    ResponElimina
    Respostes
    1. Tracte fet Miquel, és el que li falta a l'entrepà!

      Salut!

      Elimina
  11. Sembla tan cruixent!!! Amb tomàquet i embotit, inigualable!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Mònica!

      Si que va sortir cruixent, tot i que jo potser l'hagués fet fins i tot una mica més, però no em puc queixar...

      Petonets!

      Elimina
  12. Que bones Victor!!! La propera vegada he de probar amb el poolish... Petons!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies Pili!

      Les teves han quedat espectaculars!

      Petonets!

      Elimina
  13. Tienen un aspecto rústico que me encantan!!! con jamón insuperables!!! Besoss,

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gracias Joaquina, a mí las tuyas me han encantado!!

      Besos, y bienvenida a mi cocina!

      Elimina
  14. És una passada poder preparar el pa a casa, oi? Ens veiem pels reptes de Bake the World! A veure amb quina recepta ens sorprenen el mes vinent :-)! Ptns

    ResponElimina
    Respostes
    1. Tu ho has dit Tábata, a mi m'encanta!

      Preparat estic ja pel següent repte!

      Petons, i benvinguda a la meva cuina!

      Elimina
  15. Víctor, tenia el teu nom i la foto del teu perfil vista de comentar a altres blocs, també m'he passejat més d'una vegada pel teu bloc sense saber que era el teu i ara m'he adonat que compartim l'amor pel pa i ets un dels "panarras" al Face!!!! Ho he quadrat tot i aquí em tens!!! :)
    Felicitats per aquests pans!!!! Han d'estar boníssims i la crosta t'ha quedat d'enveja!
    Una abraçada
    P.S - encantada d'haver-te descobert! Em quedo per aquí!
    www.bruixesalacuina.blogspot.ch

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Dolors!

      Doncs ja en som dos, jo estava igual amb tu, jajaja!!
      Ara ja ens tenim fitxats mútuament, benvinguda a la meva cuina.

      Petons!

      Elimina


  16. Menudo bocata, amigo! Es que no hay nada como un bocata con un buen pan... y si en este caso lleva un buen relleno mejor que mejor!
    natalia

    Un saludo, nos vemos en la propuesta de junio!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Natalia!

      Y que lo digas, con ese relleno no hay quien se resista!

      Hasta la propuesta de junio!

      Besos, y bienvenida!

      Elimina
  17. Collons nen, tindré que comprar-me la teva bíblia perquè aquest pa té tota la pinta de tenir el so característic de la baguette, crec-crec. Petons.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Jajaja, val molt la pena el llibre, la veritat, té moltes indicacions, i moltes receptes!

      Merci per la teva visita, i benvinguda.

      Petonets!

      Elimina
  18. Les baguettes m'agradaven, fins que he arribat a l'entrepa que m'agrada molt mes, ja, ja.... aixo del pa enganxa oi??

    ResponElimina
    Respostes
    1. I tant que enganxa Sara!
      Jo ja fa temps que en faig, de pa, i cada vegada tinc més ganes de fer-ne!

      Petons!

      Elimina
  19. Madre mía pero que pinta que tiene ese bocadillo, claro que con ese pan no podía ser de otro manera.
    Nos vemos en el próximo reto. Petonets

    ResponElimina
    Respostes
    1. Jajaja, lo mejor, el bocadillo, sin duda!
      Hasta el próximo reto, besos!

      Elimina
  20. Madre mia, que rico te ha quedado. Ese bocadillo ha hecho que se me haga la boca agua.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Muchas gracias Anyol!

      La verdad es que me lo he pasado muy bien haciendo este pan, me alegro que te haya gustado.

      Un beso, y gracias por tu visita!

      Elimina
  21. Que pinta tan buena tiene ese bocata, Víctor!! A estas horas ya lo veo doble. Que estupendo el reto de este mes ¿verdad? a ver lo que nos deparan el siguiente..

    Muchas gracias por tu visita y encantada de conocerte, tienes un blog muy chulo, enhorabuena.

    besos

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Fabrisa!

      Un reto fantástico, ya tengo ganas de hacer el siguiente cuando nos lo propongan, sea cual sea!

      Gracias a tí por pasar por mi cocina y por tus palabras, un beso!

      Elimina
  22. Qué envidia me dais todos aquellos que os animais a hacer panes en vuestras casas! qué buena pinta el bocata! Besos

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Beatriz!

      Anímate, te aseguro que siempre parece más difícil de lo que realmente es, y la satisfacción de obtener un pan hecho por tí es muy grande!

      Un besito!

      Elimina
  23. Oh mare meva quina baguette .....l'ultima foto amb elpernilet ............bonissima.
    Petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. Em sembla que és el que més ha agradat de tot, la foto del pernil, jajaja!!

      Un petonet Quima!

      Elimina