dijous, 19 de setembre de 2013

Pa d'hamburguesa de cervesa negra

Aquest d'avui és un pa que tenia moltes i moltes ganes de fer i ensenyar-vos. Havia vist infinitat de cops com es feia servir la cervesa negra, habitualment guinness, per fer pa, i el mític pastís guinness (que espero properament veieu per aquí), i que per fi veu la llum en aquest bloc.
A més, tingueu en compte que ja feia temps que no us portava un pa (des del juliol!) i havíem de posar-hi remei.
Que no us espanti si no us agrada la cervesa, perquè aquest pa en absolut té gust de cervesa, almenys de manera molt marcada, només té algunes reminiscències (què bonica paraula), i que això no us faci enrere, perquè estic segur que quan ho tasteu, voldreu repetir. A més, com veureu a la foto, encara que porti cervesa negra, aquesta no li fa de colorant, almenys a mi no m'ho ha fet.

La recepta és, com no, del Putuchef, el senyor Daniel Jordà, cosa que implica un éxit assegurat!

Ingredients:

- 500grs. de farina de força
- 125grs. de cervesa negra (guinness, of course!)
- 2 ous
- 75grs. de sucre
- 80grs. de mantega
- 12grs. de sal
- 40grs. de llevat fresc
- llavors de rosella, sèsam... al gust del consumidor

Preparació:

Posem a un bol tots els ingredients, exceptuant la mantega i les llavors, i amassem fins que obtinguem una massa homogènia. És en aquest moment quan afegirem la mantega, i la integrarem a la nostra massa.

I ara ve el més divertit, la tècnica del plegat que ja us he explicat anteriorment:

Primer deixem reposar la massa deu minuts.
Passats els deu minuts, fem un plegat de la massa, de la següent manera: l'estenem a una superfície que haguem posat prèviament una película d'oli d'oliva, i la pleguem de les puntes cap a dintre. Bolegem per donar una mica de tensió, i la tornem a deixar al bol.
Repetirem el procés dos cops més, i després de l'últim plegat, farem un repòs de 45 minuts, tant nosaltres com la massa, aquesta última tapada amb un drap de cotó, per evitar corrents d'aire. Si vosaltres també us voleu tapar amb un drap de cotó, no seré jo qui us digui que no, que consti...

Després del repòs llarg, formarem boles d'entre 80 i 100 grams (o més grans o més petites, tingueu en compte perquè el fareu servir el pa), i les anem disposant a la safata de forn, on tornaran a reposar tapades amb un drap de cotó, fins que aproximadament hagin doblat el seu volum. 

És en aquest moment quan els nostres panets (o panassos) es pinten amb una mica d'aigua i s'arrebossen amb les llavosrs, i s'enfornen al forn que prèviament (una estona abans de pintar-los) haurem escalfat a 210ºC, durant uns 10 minuts més o menys. Com més grans siguin els pans, més minuts, i vice-versa, però sobretot si varieu el tamany del que us he dit, controleu molt el forn que se us poden cremar!

I un cop fets, ja només ens queda degustar-los, no? En aquesta ocasió he triat una hamburguesa de bou, sense cap tipus de salsa ni acompanyament.

Aquesta vegada sento no poder ensenyar-vos més fotos, la càmera em va jugar una mala passada, i només vaig poder salvar aquesta que veieu!

Bon cap de setmana, dilluns ens veiem amb més pa!


15 comentaris:

  1. No sabes como me gustan las hamburguesas..pero me gusta hacerlo yo todo..sobretodo el pan, no me gusta el pan que venden nada de nada..yo tengo mi receta fetiche pata hacer panes de burger, pero me has matado con este de cerveza...vamos, que te robo la receta ya!!!..haré una buena hornada para tenerlos congelados!..si quieres te invito a una hamburguesa! ;) jajaja!!!!
    miles de besos y feliz fin de semana Victor!!! :)

    ResponElimina
  2. Pues sí que tiene buena pinta, sí... Y tienes razón: no hace falta añadir nada más. Con una carne de calidad y este fantástico pan, suficiente. Lo de la cerveza nos ha gustado...
    Un abrazo y buen fin de semana.

    ResponElimina
  3. Como un buen pan casero no hay para una buena burger!! nunca lo había visto hecho con cerveza y me parece genial!! yo con la guinness he hecho la tartita famosa, pero de ahí no he pasao! a ver si me animo con estos panes!!!

    Abrazos salseros Víctor!

    Tito

    ResponElimina
  4. Caram quina pintassa. A mi les masses m'encanten, pero el temps de repós que requereixen no el tinc sovint, tu ja saps perquè. No se si això de la guiness... encara que tingui reminiscències (paraula molt bonica, no hi ha dubte) la cervesa no m'agrada gens de gens. Però bona pinta fa y sembla molt tendre. M'ha agradat molt i molt ben acompanyat.

    Petonets

    ResponElimina
  5. El Putuchef es un crak en su oficio y este tuyo como la fuente es buena te ha salido tambien bueno y con este interior un bocado de lujo
    Bon cap de setmana Victor

    ResponElimina
  6. tiene una pinta buenísima este pan de hamburguesa, seguro que le da un toque especial la cerveza al pan. Y me anoto también ese granizado de Baileys, me ha parecido muy original ;)

    Salu2. Paula

    ResponElimina
  7. Com es nota que ja han començat a baixar una mica les temperatures ;)
    Aquest pag es veu molt bo! I l'entrepà tot montat una delícia!
    petos i bon cap de setmana

    ResponElimina
  8. Menjar-te una hamburguesa amb un panet casolà no té preu! molt bo el toc de la cervesa negra, no? s'haurà de provar!

    ResponElimina
  9. Ai, si, ja fa temps que tinc pendent fer un pa de cervesa, i també el pastís guiness, ja que estem... Aquesta sembla molt bona recepta!
    Marta

    ResponElimina
  10. Amb aquests pans fets a casa, amb sabor i presència, les hamburgueses queden vestides de festa! Petons,
    Pilar

    ResponElimina
  11. Nyam! Crec que m'estàs obligant a fer una hamburguesa casolana com aquesta! M'ha entrat una gana impressionant! I tens tota la raó... Si és una recepta del puto xef.. Èxit total! Encara no he assistit mai a cap curset seu... Però me'n moro de ganes, l'admiro molt ^^
    Petonets! :D

    ResponElimina
  12. Soy adicto total a las hamburguesas, me encantan! Tambien estuve viviendo un añito en Dublin en mis tiempos mozos asi que le tengo mucho cariño a la Guinness. Asi que tu pan me parece lo maximo! A ver si algun dia tengo tiempo y me animo a hacerlo en casa que me has puesto los dientes largos. Un abrazo y buen finde!

    ResponElimina
  13. Una pinta riquísima esas hamburguesas!!!! Y que gustazo cuando los panes son caseros!!! Que antojo me está entrando ahora de tomarme una de esas!!!

    Un besito Víctor,
    Sandra von Cake

    ResponElimina
  14. El día que me atreva con el pan lo intentaré!!! Lo cierto es que tiene una pinta espectacular!!! ;)

    ResponElimina